Sunday, January 12, 2014

Ayah Saya

Assalamualaikum readers...

Hello...hello...hello...

Entry kali ni sy nk cerita pasal ayah sy. (",)
Nama ayah sy Salehuddin b Zawawi. Ayah sy baru sahaja pulang menemui Pencipta nya yg maha pengasih lg penyayang, pd hari Khamis yg lepas (9 Jan 2014) di usia beliau baru mencecah 55 thn. Mudakan? Hmm..doctor sahkan ayah sy ada penyakit cancer stage 4. Teruk jgk sy tgk result CT Scan. Cancer cell tu dh eat up smpi bones. No wonder lah ayah sy slalu rasa sakit lenguh2. Tp sy rasa syukur dgn ujian ini utk kami 1 family. Ibu sgt sabar time jaga ayah dekat hospital, nak dkt 1 month jugak. Kami adik beradik pn usaha jaga ayah sebaik mungkin. Seronok dpt tolong ayah amik wuduk n solat dekat atas katil. Seronok suapkan ayah mkn, picit2 bdn dia, bacakan Al-Quran utk dia n belikan mknan yg dia suka. Walaupun penat ulang alik hospital dgn 3 org bdk kecik (termasuk anak adik) tp sy rase itu adalah experience yg sgt berharga. Semua staff dkt ward ayah dh kenal kami. Heh.. (",)
Masa ayah sakit sy berdoa Allah kurniakan apa saja perkara yg terbaik utk ayah. If ayah umur pjg minta Allah bg ayah 2nd chance utk recover tp klu tidak, sy mintak Allah ringan kan sikit sakit ayah. Alhamdulillah Allah permudahkan time ayah hembuskan nafas terakhir dia. (",) 


        Photo ayah time wedding sy


    Ni ayah time kecik2. Ktorg mmg ske.       simpan gamba. Hehe..

Sy mmg daddy's girl. Husben sy pn ckp mcm tu. Dr kecik semua benda sy cerita kat ayah sy. Termasuk lah bile sakit period pain. Sy akan ckp, "Ayah sakit perut lah, period pain lah", nnt ayah ckp itu pun nk bgtahu. Hehe... 

Ayah sgt garang. Semua org tahu. Dulu dia mmg tak bg anak perempuan dia ckp dgn lelaki. Kitorang mmg takut gila nak cakap dgn laki so mmg tak ada boyfren. Ayah pernah ckp dia tak suka kitorang adik beradik perempuan kahwin sbb kitorang ni ayah punya. Tapi bila sy ada cinta pertama sy, sy kenal kan dekat ayah. Ayah ok je n dia yg aqad nikah kan sy n adik. Masa hari sy nikah ayah nangis n ckp sy bkn lg dia punya, tp milik husben. Sy menangis jugak time tu. Walaupun dia ckp dia tak suka sy kahwin, tp dia selalu cakap dekat husben sy die gembira n lega sbb sy n adik dah kahwin. Alhamdulillah katanya. Heh...


      Photo sy dgn ayah after aqad nikah 


        Hari aqad nikah - with ibu n ayah


Ayah sy mmg garang tp hari2 akan call sy. Ye HARI - HARI! Dr hari pertama sy keluar rumah nak masuk UTP sampai lah sy kahwin. Tak pernah miss. Kalau sy tak cakap dengan dia walaupun sehari sy rasa lamaaaaaa sgt. Bkn ckp apa pun tny khabar n akan ckp benda yg sama ttg perangai sy waktu kecik2. Owh ye die ade gamba kami waktu kecik2 yg dia simpan dalam almari n tak bagi kami ambil gamba tu. Dia selalu ckp kami dah kahwin n dewasa, n dia pulak hanya ada gambar2 tu je. Hmm.. dah tak ada dah org nak call sy hari2. Hmm..


  Photo sy yg ayah simpan n tgk selalu. Ayah kate sy bulat2 dia. Hehe..


Masa first time sy beli kereta, ayah teman sy bawa kereta dr ipoh, perak sampai kerteh, terengganu. Dia risau sy drive sorang. So dia akan balik dengan bus. Begitu juga dia buat untuk adik. Dia akan teman adik sy balik smpi KL n dia akan balik naik bus. Dia sgt risaukan kami. Kami ckp kami akan selalu berhati- hati tp ayat dia adalah "Korang hati-hati, tp driver lain hati- hati ke?". Heh.. He always loves us in his own way. 

Byk lagi sy boleh cerita pasal ayah. Tp nnt berjela pula. Hehe..sy rindu nak hug n kiss ayah. So kawan2 yg still ada both parents appreciate lah diorang n selalu lah hug n kiss diorg. Hug kuat2 sgt sbb we will miss the hugs and kisses very much. Ayah ttp akan ada dlm memori kami. Terima kasih ayah untuk semua perkara dlm hidup kami. We owe u loads n never can pay all of it. We will take care ibu as much as we can. We miss u ayah. Hope to see u there, soon. Thank u ayah.


        During convocation sy thn 2006.


    Ayah pandai horseriding. Dia belajar     sendiri guna buku. 


Ni antara buku pasal horseriding yg ayah ada n baca. Ayah suka baca. Ada bykkkk buku ayah kat bookshelf kat rumah.


Ayah sgt suka baca newspaper n dgr berita dekat tv. (",)




No comments:

Post a Comment