Tuesday, February 11, 2014

Tips for Long Distance Relationship

Assalamualaikum readers...

Hello..hello..ha entry kali ni nk share pasal Long Distance Relationship (LDR) @ Perhubungan Jarak Jauh (PJJ). Siapa pernah n sedang LDR? Rasanya mesti ramai kn. Ye lah skarang ni kan ramai yg bekerja n atas tuntutan kerja anda terpaksa berjauhan dr family kan. Ramai weekend husbens and wives travel every week utk meet up each other over weekends. Sy pun pernah LDR dgn hubby sy. 2014 will bring us to the 5th year of our marriage, tp ktorg br tinggal sesame x sampai 2 years pun. Bln May this year br 2 years tinggal sesame. Dulu time sy kerja dekat Kerteh, hubby dekat KL. Sy transfer KL, hubby kena transfer Vietnam. Pasni tatau lah kan dia nak pergi mana. Heh.. So sy nak share sikit tips on my experience as a wife during LDR. 😊 



1. Trust / Amanah / Kepercayaan
In my opinion this is the very first important thing that u need to have before u decide for LDR. Trust is the key to success for LDR. Baik hubby or wifey, kt kena put trust towards out partner n our holy marriage relationship. Mmg akan ada byk dugaan tp selagi kt amanah pd hubungan kt, insyaAllah kt boleh. Kena selalu igt LDR adalah dugaan dr Allah utk kt. Oleh itu, kena selalu jaga batasan diri kt dlm pergaulan dan sebagainya. Besides that, kene put trust jgk on our partner. Jgn cepat buruk sangka and melatah kalau ada perkara yg kt sangsi. Mmg kena sgt jaga trust ni, sbb once kt breach the trust of our partner, ssh nak regain. Ini kerana akan ada 1 perception eh ye ke? Betul ke die ni? To earn others trust, u, urself need to be trustworthy in the first place. Heh..(",)

2. Sabar
Uish ni mmg ssh nak buat. Byk aspects dlm LDR yg kena tanamkan perasaan sabar. Cthnya kena sabar ulang alik every week. Huish mmg penat okeh. Kdg2 mmg tak cukup rest sbb asyik travelling every week. Lepas tu kitorang pulak weekend lain2, Terengganu cuti Jumaat n Sabtu, KL cuti Sabtu n Ahad. Kalau blk every week pn, tak sampai 24bhrs spend time with each other. Huhu..mmg tough tp bearable. Heh..mmg penat. Dulu tade BVSM yg kt boleh kt guna utk rest kan badan kt, so mmg amik supplement la utk maintain and revive our energy. How I wish time tu ada BVSM. Hehe..selain tu, kena la jgk sabar kalau ssh nak contact partner kt tu nak2 nya distance kt jauh sgt cthnya different country ke kan. So mmg kena sabar dgn line telefon yg kdg2 kt rasa nak campak jerrr telefon tu. Heh.. (",)



3. Communication
Hmm part ni penting. Sbb ade tech ug terkini dpt la kt keep in touch such as thru Skype, Viber, Wassap, imessage n a lots more. Ha dload byk2 apps ni ye kat tablet ke phone ke lappy or pc. Dulu sy mmg subline hubby sbb nk free call rate ngn hubby. Tp sejak dh tinggal same tak jd subline dh sbb dh x call each other sgt pn. Bkn ape call rate subline bile nk call org lain mahal. Heh.. Ha lg 1 kdg2 bahaya jgk communication bila LDR adalah misinterpretation. Ye lah bile kt ckp phone especially, ade tendency utk salah fhm dgn tone suara, face expression, salah dgr perkataan dan kurang faham. Ye le kadang2 x marah pn jd marah sbb salah fhm td. So kalau ada benda2 penting nk discuss, jgn bt over the phone. Heh...karang tak pasal2 kena hang up je kan. (Penah jgk buat ni dulu. Hehe) ha lg 1 bile dh jumpe byk kan lah bercakap ngn partner kt tu. Ye lah weekend je jumpe kan, jgn la kt bazir masa yg kt ada dgb facebooking lah, surfing la, wassap kwn2 ke. Semua tu boleh buat time2 lain bila partner kt away. Betul x? Heh..(",)

4. Aktiviti bila meet up
Utk aktiviti pula, dulu sy tak suka sgt tgk muvi bila balik weekend. Bukan apa, rasa mcm bazir masa. Lg suka habiskan masa pok pek n cerita itu n ini. Selain dr tu, buat lah aktiviti yg fun n boleh merapatkan lg relationship kt cthnya masak sama2 ke, main sports sama2 ke, pergi sight seeing sama2 ke, n mcm2 lg. Yg penting spend time together wisely and seize the moment. Heh..(",) oh ye 1 more thing since jumpa once a week n byk benda nk catching up n buat, kena sgt keep urself fit and healthy! It is a must. Amik la supplement pape sbb travelling mmg penat kalau nak nya every week. Dulu tatau ada PB, BVSM, Garam buluh n all, so ambil supplement lah. Time tu consume USANA-vitamins n chelated minerals. I would say both are the best. Mmg it really helps me kurang kan rasa penat sbb travelling. Ramai jgk yg try sbb mmg bagus. Trust me! Hehe..tapiiii mahal USANA ni. Kalau retail price RM 200++. Tp member dlm RM 170 gitu. Tp pape pun keep fit! Hehe..

5. Appreciation
Ni mmg sgt la penting in every relationship nak2 nya kalau kt in LDR. Contohnya si hubby kena tunjuk how much he appreciates his wife's sacrifices tuk jaga anak2 n family sorang2 while the husband away. Bukan senang okeh nk jadi single parent. Bagi lah presents yg menarik utk wife cthnya PB ke, BVSM ke kan. Ha tu cth yg kt nk tunjuk kt syg wife kt n kt nak dia sentiasa sihat. Heh.. Betul x? Manusia semenangnya nak merasakan diri mereka penting n di hargai. Oleh itu, berikan dan tunjukkan penghargaan itu kepada mereka.



Ha itu 5 tips yg sy boleh summarize from my own experience as weekend wife. There are loads more tips that can be shared but to me, the first 5 important things, will be as mentioned above. LDR can work fantastically if u want it to be. It is possible! Trust me! But sometimes it will be hard on some of u. Just be honest with urself and ur partner. If u afraid u cannot sustain being away from ur partner then don't. Work ur way out to be together! Heh..ok readers that's all for now. C u in my next entry. (",)

Facebook: Nornadia Salmee Salehuddin
PM / Call: 0175279717
Email: nornadiasalmee@gmail.com

No comments:

Post a Comment