Saturday, March 8, 2014

Apa yang anda perlu tahu tentang garam buluh..



Assalamualaikum readers..

Ha korang semua mesti pernah dgr pasal garam buluh atau 'bamboo salt' kan? Memang banyak kebaikan dari segi kesihatan yang kita boleh dapat dari garam buluh ni. Masyarakat korea dah lama gunakan bahan ini dalam kehidupan seharian diorang sebagai medication untuk pelbagai jenis penyakit. Ha entry kali ni, saya nak share apa yang kita perlu tahu tentang garam buluh ni hokay. Stay tune ok geng! (",)



Apa itu Garam Buluh?

Ha tahu tak...Garam Buluh ni dikenali sebagai 'miracle salt' yg mengandungi unsur anti - kanser dan anti - viral yg boleh membantu menghindar dan mengubati pelbagai jenis kanser dan penyakit lain. Ia mengandungi antiseptic yg boleh digunakan utk mengubati sakit dlm mulut seperti ulcer dan juga pelbagai masalah bagi digestive system. 

Selain dr tu, garam buluh juga digunakan secara meluas dalam beauty product dan berkesan utk treat acne dan juga awet muda pada kulit bila digunakan utk facial and body scrub. Ha ia juga dijadikan sebagai shampoo dan membantu meningkatkan kadar pertumbuhan rambut. 

Ha apa beza dr segi benefits kalau kita compare garam buluh ni dgn garam-garam lain? Nak tahu? Teruskan pembacaan korang ok. (",)


Sejarah Garam Buluh

Garam Buluh ni asalnya adalah dr Korea. Originally, ia dihasilkan oleh para pengamal perubatan dan sami2 di Korea utk dijadikan penawar bg pelbagai jenis penyakit. Garam laut dalam digunakan dan dimasukkan ke dalam batang buluh n kemudian sealed with some kind of natural yellow clay yg kaya dgn minerals. Lepas tu, buluh yg ada garam ni dibakar berulang kali dgn pokok pain dan resin pain. Temperature utk pembakaran tu dlm 1000 - 1500 degree C. Masa utk bakar dlm 10 hrs gitu. Lame kan?? Pembakaran ni dibuat berulangkali sampai lah semua minerals dlm buluh n tanah liat tu absorbed by the salt. Pastu blok2 garam buluh dihancurkan menjadi serbuk. Ha mcm tu lah garam buluh yg ada 70-80 bhn mineral dan elemen micro yg baik utk kesihatan. Garam buluh yg dihasilkan ni bersifat alkali kalau kt compare dgn garam lain yg bersifat asid. Ini menjadikan garam buluh ni neutralizer yg bagus bila dicampurkan dlm diet harian kt. 



Kebaikan Garam Buluh

1) Anti - allergic - it can help to surpress immediate type of allergic reactions

2) Anti - cancer - higher in anticancer and anticlastogenic effect

3) Anti - obesity - membantu utk mengurangkan overall body weight as well as lowers the serum lipid level

4) Anti - inflammatory - garam buluh berkesan utk merawat keradangan pada kulit. 

5) Preventive Care utk Salmonella Entertidis - R&D experiment pernah dilakukan ke atas 20 jenis garam yg lain dan didapati garam buluh ni mempunyai property yg mampu melawan Salmonella.  

6) Diabetes - garam buluh membantu baik pulih glucose tolerance and high glucose uptake in skeletel muscles

7) Membantu menyingkirkan toxin dlm badan

8) Membekalkan bahan mineral dan elemen surih yg lain kepada badan manusia

9) Meningkatkan daya pemulihan badan

10) Menyelaraskan keseimbangan pH bdn 




Ha utk product garam buluh dari Hai - O, kt dah pelbagaikan jenis product yg diadunkan sekali dengan garam buluh contohnya Mineral Coffee, produk-produk Marine Essence, Garam Buluh utk masakan dan minuman. So korang boleh pilih mana yg korang nak tapi dlm masa yang sama boleh dpt khasiat dr garam buluh ni. Sy dah try kebanyakannya dan paling suka dgn Mineral Coffee dan produk-produk Marine Essence. Alhamdulillah mmg berkesan dan nampak kesan kebaikan dari produk2 ni. Teruja x? Ha time buat blog ni pn tgh terfikir nak minum Mineral Coffee sat. Penat la hari ni nak energy sikit. Tgh follow berita pasal pesawat MH 370 tuh kat Awani. Kt doakan semua nya selamat. Andai kata, something bad happen to all of them, kt doakan saja yg terbaik utk mereka. Aminn.. ok yg berminat dgn product atau nak join bisnes jadi agent utk product, boleh lah PM sy for details. I'll be more than happy to help.


Berminat? Hubungi saya secepat mungkin di 017-5279717!


-Work at Home Mom-




Berminat untuk buat side income secara online?
Atau berminat menjana pendapatan dari rumah?

Boleh hubungi saya, Nadia, PIN Wellness Consultant


No comments:

Post a Comment