Sunday, August 24, 2014

Kenapa saya nak berhenti kerja?

Assalamualaikum readers...

Hello..hello..hello..

Ape kabar sme? Sehat? Hehe.. Ha dh lame tak berkarya. Cewah.. Hehe.. 

So ape cite kali ni? Ha kali ni nak cite, kenapa sy nak berhenti kerja? Sebab utama adalah anak!!! Kenapa dgn anak?? 

1. Sy nak lebih masa utk monitor perkembangan anak2 sy. Ye sy nak tahu ape kelebihan n kekurangan anak2 sy. Kenapa kt kena tahu? Ha senang la kt nak didik anak2 kt n sediakan cara yg sesuai utk tackle dia dr segala aspect. Cthnye zikri, ssh nk focus melihat satu benda pada waktu yg lama. Tapi, dia ada skill mendgr yg bagus. Cthnya, sy ajar Zikri baca Al- Fatihah n huruf2 alif ba ta sblm setahun. N zikri mmg tak ckp langsung smpi umur 2 tahun. Tp sy teruskan ajar n tak pasti di dapat ke tak. Tp mase umur die 2 tahun lebih tu, he surprised me dgn boleh menghafal Al-Fatihah n doa2 lazim yg lain. Alhamdulillah. So sy boleh tahu zikri lebih sesuai utk ajarkan perkara pada dia melalui audio. 

My sunshine and rainbow after the rain!! Love u boys! 😊

Utk Zarif plak, sy tgk dia ada attention span yg pjg utk visual. Dia suka n boleh tgk satu2 benda cthnya flash card utk mase yg lama n seolah-olah tgh buat photographic image dlm fikiran dia bila dia mengamati image yg kt tunjuk dekat dia. Plus dia ada ability utk cepat bercakap. Senang ajar mengaji dekat zarif. Sbb kalau kt sebut Aa Ba Ta Tha, zarif akan sebut benda yg sama. So abilty zarif adalah audio n visual n myb speech. Alhamdulillah. Hehe.. 

Suka baca buku si Zarif ni. Nnt kt enhance lg skill tu ok Zarif? Hehe.. 

Sbb apa kena analyse anak kt? Sy pernah pergi parenting course by Islamic Parenting Network by Lina Karim. Dia ajar, utk kt ajar anak kt hafal Al-quran atau pun utk kt ajar anak kt pelbagai ilmu yg lain, kt kena tahu kebolehan, kelebihan n kekurangan anak kt. So that, kt boleh optimize method mana yg paling sesuai utk anak2 kita. Sbb semua anak adalah berbeza n unik mengikut cara yg tersendiri. Hehe.. Sy mmg ada cita-cita nak jadi cikgu, tp tak kesampaian. Tp tape lah. Jadi cikgu untuk anak2 pun ok! Hehe..

Zikri mmg ske sebok nak ajar adik dia! Hehe.. 😊

Ha ni baru satu point. Sy akan ceritakan lagi point2 yg lain kenapa sy nak berhenti kerja?! Hehe.. Satu hari nanti sy akan berhenti kerja n jadi working at home mom. Sambil jaga anak sambil generate income utk family dr rumah. InsyaAllah. Itu cita-cita sy. Hehe.. Seronok kot jual sabun hijau marine essence, premium beautiful, mineral coffee n etc. Barang2 Hai O ni mmg high demand dekat market nun tuh. Untung la sape yg menjual! Sape yg menjual tu?? Ha sy lah! Hehe.. Sape nak untung sesame ngn sy? Hehe.. Jom2.. Jgn buang masa n karen dah. Contact sy for details ok!! 😄

Love,
Nornadia Salmee Salehuddin

No comments:

Post a Comment