Tuesday, September 16, 2014

Ubat Senggugut Tanpa Was-Was

Assalamualaikum readers...

Hi..yezza..entry kali ni nak bercerita pasal senggugut @ period pain @ menstrual cramps. Ha sape slalu ade period pain sampai rasa nak berguling kat atas lantai? Huhu..mesti ada yang akan rasa stress bila period kan. Hormone tak stable dah satu bab, ni tambah lagi dgn period pain. Lg lah murung n monyok je muka. Takut org nak tegur plak kan. Hehe...ha kali ni nak share ngn korang mcm mana Premium Beautiful dan Bio Seleza boleh tolong korang utk kurangkan rasa period pain tu secara semulajadi. Ha tayah amik drugs tu semua. Bayangkan lah, tiap-tiap bulan period pain, kena makan benda alah tu. Ha mmg lah hilang sakit kan, tp kt tak tahu ape kesan jangka panjang ubat-ubat tu pada badan kita. Jom baca!! 😊



Apa itu period pain? 

Period pain atau menstrual cramp atau senggugut merupakan rasa sakit pada bahagian bawah abdomen badan seseorg wanita apabila nak dtg period atau masa sedang period. Ada yg sakit sikit2 n bearable, ada yg sederhana n ada yg mmg extreme sakitnya. Actually senggugut ni bermula bila telur dikeluarkan oleh ovari n seterusnya travel ke dalam tiub fallopion. Ha masa ni proses nya dipanggil ovulation atau pengovulasi. (Ha tepaksa revise buku biology! Hehe..)

Ada 2 category senggugut ni. Satu primary n satu lagi kt panggil secondary.

Kalau utk primary ni biasanya adalah common type of period pain, di mana rasa sakit tu adalah pada lower abdomen n lower back badan kita. Selalunya category primary ni akan datang 1-2 hari before kita period n akan lasting lebih kurang 1- 4 hari. Ni kira macam normal range lah.

Kalau yg secondary tu pula, rasa sakit period pain yg disebabkan oleh masalah-masalah sakit puan cthnya fibroid, endometriosis, pelvic inflammatory disease n so on. 



Siapa yang menghidapi period pain?

Lebih kurang separuh population wanita kat dunia ni akan ada period pain ni, tapi, lebih kurang 15% yg merasai sakit yg extreme. Selalunya, wanita yg jarang exercise akan experience period pain yg severe ni. Selain itu, faktor psychology juga boleh mendorong rasa period pain yg tak selesa ni. Other additional factors utk period pain adalah:

⚫️ datang period pada umur 11 tahun atau lebih muda
⚫️ belum pernah melahirkan anak
⚫️ pendarahan yg banyak bila time period
⚫️ umur yg lebih muda dr 20 tahun




Apa yg menyebabkan period pain berlaku?

Bila kita period, dan telur kita tadi tidak disenyawakan oleh sperma, rahim atau uterus kita akan contracts utk meluruhkan dinding2 uterus kita yg sudah menebal tu. Masa process ni berlaku, hormone - like substance yg dipanggil prostaglandins akan released juga, and menyebabkan rasa sakit pada bahagian lower abdomen n lower back kita. So masa rahim kt sedang kembang kuncup (contractions) utk meluruhkan dinding uterus ni lah kt akan rasa period pain n perasaan tak selesa tu. 



Tapi kalau rasa sakit yang teramat sangat, elok kita buat torough check sebab takut ada sakit yg berbahaya cthnya, fibroid, endometriosis atau sakit2 yg lain. 



Bagaimana Premium Beautiful & Bio Seleza membantu mengurangkan period pain

Apa yang ada pada PB and Bio Seleza, tapi TAK ADA pada korset biasa n pad biasa? Ya Far Infra Red (FIR). FIR sangat membantu utk melancarkan peredaran darah dan sekaligus memberikan tenaga pada badan kita so that, badan kita akan sentiasa berasa warm dan lebih sihat. Orang-orang dulu kan selalu tuam perut dgn tungku yg panas atau berjemur di bawah matahari utk bagi senggugut tu kurang. 




Ha macam tu juga lah fungsi FIR yg ada pada PB and Bio Seleza. Energy dr FIR ni bukan sahaja membantu utk senggugut tapi utk sakit puan yang lain. Antaranya:-

1. Membantu mengatur kitaran haid secara normal
2. Membantu melancarkan perjalanan darah
3. Mencegah dari terkena kanser serviks
4. Mengatasi masalah hormon yang tak stabil
5. Menyihatkan dan membetulkan kedudukan rahim
6. Mengelakkan dari keguguran (benih perempuan lbh sihat, kuat dan berkualiti) selain rahim yang kuat.
7. Mengatasi masalah sukar mengandung.
8. Mengatasi masalah keputihan dan jangkitan pada faraj



Selain dari tu, long girdle PB ni boleh membantu utk improve blood circulation pada bahagian vaginal. Gandingan long girdle n waist nipper akang membantu utk memberi sokongan penuh dan padu utk uterus (rahim) kita, dan sekaligus mengurangkan dan over the time menghilangkan period pain dan juga discharge.

Hopefully entry kali ni dapat membantu korang utk lebih faham mengenai senggugut @ period pain @ menstrual cramp n bagaimana PB n Bio Seleza boleh tolong mengatasi masalah tersebut. So, tunggu apa lagi? Jom dptkan PB n Bio Seleza utk diri sendiri. Jgn lah berkira sgt utk kesihatan diri sendiri. Hehe.. Apa salahnya bagi yg terbaik utk badan kt yg dah byk berjasa pada kita kan. Hehe.. 

Love,
Nornadia Salmee Salehuddin

No comments:

Post a Comment