Monday, October 27, 2014

5 Tahun Pertama - peringkat umur terpenting buat anak-anak kita

Assalamualaikum readers...

Haloooo..yezzzaa..hr ni nak share sikit pasal parenting - child development. Hehe..sy mmg sgt ske baca pasal parenting (i bet other parents too). Sy nak bg the best utk anak2. Sy nak bagi diri sy yg terbaik utk diorang. Hehe.. Ok..kalau sesiapa rajin baca buku pasal parenting sure slalu jumpa pasal the importance of the first 5 years during our child development kan? Kenapa the first 5 years? Ha jom kt rungkai kan lg dengan lebih mendalam. 



Ada apa dgn 5 Tahun Pertama buat anak-anak? 

5 tahun pertama anak-anak kt mmg sgt penting. Ha sebab apa? Sebab pada peringkat ini adalah foundation untuk kita shape up anak-anak kita dr segi kesihatan, happiness, growth, development and learning capability & achievment dekat sekolah, pergaulan dgn rakan-rakan, level of self-esteem anak-anak dan sebaginya. Actually ia adalah foundation yg terpenting, sebab 5 tahun pertama ini lah yang akan mencorakkan anak kt utk 20 tahun akan datang! 




Berdasarkan kajian, ia telah dikenalpasti pada 5 tahun pertama ni, sangat penting untuk perkembangan otak anak-anak. Pada 3 tahun pertama, adalah masa utk penstrukturan otak anak-anak kita. Early experiences dalam masa tumbesaran anak-anak kita akan memberi impact untuk diorang memahirkan diri utk develop learning & social skills, and emotional abilities & stability. 

Time ni lah diorang ni cepat sgt absorb apa juga benda yang kita expose dekat diorang, compared to other time in life! So masa ni mmg sgt crucial utk kt control perangai n tingkah laku kita depan anak. Selain tu pengaruh tv jgk mmg sgt2 wajib utk kita control! Takkan nak bagi anak kt tgk cerita yg bukan-bukan kan? Nanti karang diorang copy cat sebiji-sebiji benda-benda yang tak elok tu. Other than that, masa ni lah diorang sgt-sgt perlu utk kita sayangi n kasihi. Bak kata Rasulullah s.a.w, time-time ni lah kita manjakan diorang sebaik mungkin. Jangan marah-marah (ingatan utk diri sendiri!!). Diorang perlukan kasih sayang kita untuk develop their sense of trust and security, which later turn into confidence bila diorang besar nanti. Baby & toddler akan lebih cepat membesar, belajar n berkembang dr segala aspek dengan jayanya, bila diorang dapat kasih sayang, attention dan galakan yang sepenuhnya dari parents.

Ha bab pemakanan juga merupakan fundamental penting utk anak kita untuk diorang mendapatkan kesihatan yang terbaik! Nak tak nak sekarang, memang pagi-pagi buta, saya masak untuk anak-anak saya setiap hari. Alhamdulillah. Sekurang-kurangnya, bila saya pergi kerja, saya tahu diorang tetap akan makan air tangan ibu dia hari-hari! Hehe..

Bila kita faham perkembangan anak-anak kita, sebenarnya ia membantu kita utk manage expectation kita pada anak-anak kita n later, kita boleh tahu macam mana nak bagi support yang terbaik pada anak kita. Support dr segi mcm mana bagi diorang cepat belajar, tak cepat marah, senang bergaul dan sebagainya. Mcm saya, saya tgk Zikri senang nak mengamuk bila mengantuk, so bila kita dah nampak dia ngantuk tu, terus saya stop semua aktiviti bermain and akan offer dia susu and suruh dia baring n berehat. Plus Zikri ni kita kena cerita panjang lebar sikit kenapa nak kena baring and rest semua. Lepas byk kali buat mcm tu, dia akan automatically bagi tau dia penat n nak minum susu utk rehat. Hehe..Alhamdulillah tak susah nak ajar anak-anak ni kalau kita selalu cakap lembut n bagi penerangan yang dirasakan logik pada akal fikiran mereka. Hehe..

Semua kanak-kanak ada hak utk dibesarkan dalam suasana family yg bahagia, medapatkan kualiti kesihatan yang baik, pendidikan, bermain, protection dr perkara yg bahaya, penderaan dan sebagainya. They have the right to grow up in environment yg membolehkan diorang untuk mencapai potensi diri diorang yang sepenuhnya! Adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai parents utk kita make sure hak anak kita tadi dihormati, dilindungi dan dipenuhi! InsyaAllah. 😊

Oleh itu kita sebagai ibu bapa memang kena rebut peluang 5 Tahun yang pertama ni utk develop potensi anak kt sepenuhnya! Masa ni adalah masak yg terbaik utk mengajar dan mentarbiyah kan diorang sebaik mungkin! Rugi sangat kalau kita tak ambil peluang ini utk betul2 jadikan anak kita hebat! Kalau kita nak anak kita hebat, kita sendiri sebagai parents kene jadi ibu bapa yg hebat! Ha gitu. Semangat tak akak? Hehe.. 





Sebab tu juga lah saya nak kena cepat-cepat benti keje utk ada lebih byk masa dgn anak-anak. Hari tu masa ambil unpaid leave, sy siap buat jadual mcm tadika utk budak2 berdua ni. Ha mmg mcm segala aktiviti ktorang buat. Pergi playground je dua kali sehari! Pagi n petang skali. Ajar ngaji waktu pagi, belajar phonic tgh hari n main lagi waktu petang! Memang kurus n tak sempat nak gemuk lah time duk rumah! Hehe.. Skarang ni bila bekerja masa limited sket. Paling-paling kalau balik awal pun, boleh lah main sikit n ajar satu benda at least. Tapi pape pun Alhamdulillah. At least ada juga kan. Hopefully, dengan bisnes ni sy boleh dapat income juga n at the same time lebih masa dgn anak-anak. Hehe.. 

Jom generate duit dari rumah! 😊

Love,
Nornadia Salmee Salehuddin

No comments:

Post a Comment