Monday, October 27, 2014

ELAK SEBELUM TERLAMBAT - DERITANYA RAHIM JATUH!

Assalamulaikum readers...

Alhamdulillah..makin lama involve dgn korset Premium Beautiful makin byk ilmu pasal sakit wanita yg boleh dipelajari. Ok, hari nak share pasal deritanya rahim jatuh. Premium Beautiful memang di reka khas utk menjaga kesihatan dalaman kita, khususnya para wanita. Ok, jon check it out!! 😊

Pernah dengarkan pasal rahim jatuh atau dlm bhs medicalnya Jatuh Organ Peranakan (JOP)? Actually, hampir separuh drp wanita yg pernah melahirkan anak akan mengalaminya di kemudian hari. Tp ye la, ramai sgt yg malu utk jumpa doctor bila kes ni berlaku, sbb pd mereka tak serius mana sbb rahim kan kat dlm n tak terasa pun mengganggu rutin harian kan. 

Rahim kt ni akan jatuh bila ligamen dan otot2 pd pinggul kt (ligamen dan otot2 inilah yg support rahim kt) menjadi semakin lemah atau rosak dan tak mampu dah nk tampung rahim kt tu. So bila rahim kt jatuh, pundi kencing akan menonjol ke dinding faraj dan usus besar menonjol arah belakang faraj. Yg akhirnya boleh menyebabkan rahim ni terus jatuh n menolak organ yg lain sehingga mungkin terkeluar dr pinti faraj (adoi..sakitnye n sgr tak selesa...) 

Terdapat a few factors yang menyebabkan otot dan ligamen pinggul menjadi lemah, antaranya:-

❎kehamilan dan bersalin
❎usia dan menopaus
❎obesiti
❎ketumbuhan seperti fibroid yang besar
❎batuk atau sembelit kronik
❎mengangkat bebanan yang berat
❎keturunan seperti Sindrom Marfan dan etnik
❎menjalani pembedahan pelvis seperti histerektomi, pembetulan pundi kencing dan; kerosakan atau kecederaan pada saraf tunjang.

Mcm mana nak cegah? 

* Elakkan berdiri terlalu lama dan mengangkat barang yg berat
* Melakukan senaman pelvic dr zaman bujang lagi. Ia menguatkan otot-otot dalaman, membantu mempercepatkan proses pemulihan pascasurgeri, mendapatkan semula rasa mengawal kencing dan mengurangkan sakit belakang
* Amalkan pemakanan yang betul
* Memakai girdle/sut pelangsingan badan yang sesuai boleh membantu tetapi bukan korset yang amat ketat
* Jangan merokok dan jauhkan diri daripada perokok bagi menghindari batuk yang kronik
* Elakkan mengandung yang kerap dan rapat

Testimoni 1
-------------
Sy sendiri tak pernah mengalami masalah ni. Tp sy ada customer yg berumur 50+ yg ada masalah rahim jatuh n rasa berat sahaja bahagian pundi kencing dan faraj. Beliau ambil inisiatif utk mencuba Premium Beautiful sebagai salah satu cara bg beliau utk mengurangkan rasa sakit n membantu utk menaikkan balik rahim yg jatuh td. Mengikut testimoni dr beliau, lepas dlm beberapa hari menggunakan PB dpt dirasakan PB membantu utk mengangkat rahim beliau n memberi support yg lebih lg pd rahim yg jatuh td. Selain itu, dgn PB, customer sy berasa lebih selesa n kurang rasa tekanan di bahagian alat sulit beliau. 


Testimoni 2
---------------

Puan Jue, dari Sarawak ni pada asalnye nak beli PB utk kuruskan badan. At the same time ade masalah rahim lemah sbb pernah terjatuh. Bila rahim lemah agak sukar utk conceive. 

Lama jgk berusaha utk conceive. Tp belum rezeki nak lekat. Then masa mula2 cuba PB, after 3-4 weeks alhamdulillah dpt conceive. Tp mungkin belum rezeki, masa dlm 9 weeks pregnant, miscarriage. Masa tu beliau sedikit down. Tp sy keep on support beliau n advise die utk continue pakai PB right after miscarriage. After 2 mons misscarriage, pagi td dpt wassap dr beliau, inform sy yg die dah pregnant semula. Hehe..alhamdulillah. Mmg rezeki dari Allah. 😊 

PB merupakan asbab sahaja utk beliau conceive. Ia merupakan salah satu alternative utk kt berusaha. Yg menjayakannya still dari Allah. 😊 im happy for u dear customer! 😊







No comments:

Post a Comment