Tuesday, October 14, 2014

Travel log ke Minneapolis, US - part 1

Assalamualaikum readers..

Woot woot..yeah..hr ni nak sharing sket pasal trip pegi US hari tu. Ni antara trip yg takkan dpt dilupakan smpi mati. Hehe.. Seronok + penat + panik + stress + syukur n mcm2 lg. Whatever it is, ni experience yg x terhingga! 

Actually I was on business trip. So dpt plak gi US! Maklum la acik org kampung, mmg tekejut badak la dpt pegi US. Mula tu nak kene pegi sorang je, tapi, tah mcm  mane terbawak skali 2 org adults, 1 child and 2 infants! Hehe.. Btw, so far kalau sy outstation atas urusan kerja, alhamdulillah, sy tak pernah lg tinggal kan anak. Sy hangkut diorang ke mane2. Semenanjung, sabah, sarawak n a few places lg. Ade sekali 2 cm tu je tinggal sbb pegi 1 mlm je. Hehe.. Bkn ape, klu tinggal, kesian kat anak2, ye la, husben mmg bz, kejap2 outstation. Mase nak pegi US ni, husben kena pegi Vietnam. So mmg kena hangkut je la bdk2 ni. Bukan ape..sy kesian.. (Mesti ibu2 lain ckp, poyo! Hehe..) so mcm zikri dr umur 4 bln dh naik plane. So berbekalkan pengalaman yg ade, sy beranikan diri utk hangkut bdk2 ni mengharungi perjalanan selama 32 hours!!! 

Ha before pegi tu, mmg byklah benda nak setel. Nak kene buat passport si Zarif, tuka gamba passport zikri (lepas 2 thn kene tuka gamba passport), passport sy sendiri yg dh expired, buat visa yg mmg remeh bagai sbb kene interview n so on, beli tiket flight sme, tukar duit USD n UAE dirham, prepare ubat anak2, prepare stok mknan utk budak2 n etc. Huish mmg pening n alhamdulillah sme setel. 

Then masa hari nak fly tu, bedebar sgt! Ye lah happy, risau n etc, sme ade ok!! Saba je lah. Btw, ktorang naik Emirates Airline. MAS mahal sgt, so amik Emiratea murah sket. Mase dlm plane dr Kuala Lumpur - Dubai, sy n zarif dpt seat business class. Ye la business trip kan. Company bayarkan. Ibu, zikri, adik n caca duduk dekat economy class. Actually tiket zarif pun economy, tp sy minta dr FA Emirates tu utk bawa Zarif ke business class utk bfeed. Hehe..mmg best ok business class! Leh baring bagai n layanan plak mcm boss. Tp seriously best!!! Kalau ade duit byk nnt, sy nak travel business class aje. Sbb mmg selesa sgt! Siap dpt toiletteries bag BVLGARI lg ok. Ha dlm tu sme brg2 BVLGARI! Hehe.. Theb sepjg 6-7 hrs flight tu, sy n Zarif tdo dgn selesanya. Klu dalam business class kt ade specific FA yg akan lyn kita, kira mcm dayang kt gitu. Ha dayang sy namenya Muhammad, org Arab. Mmg baik sgt. Dia siap ckp Zarif boleh terus stay kat business class tu, tayah letak belakang. Hehe.. Best ok! 

After dh smpi Dubai, ktorg pegi solat subuh terus dkt airport. Mandikan budak2, bersihkan diri sendiri n then we r ready for the next flight yg mmg challenging abes. Ye la risau lahkan. Sbb flight hrs yg ni 14 hrs ok!! Huhu... Mmg berdoa dlm hati hopefully bdk2 ok. Btw, masa first flight KL-Dubai, mmg anak2 tdo je. Tak bagi ubat tdo pun ok. Hehe.. Myb malam kan so diorang tdo je. Then masa naik flight Dubai - Chicago, mcm bese sy still naik business class. Tp mase  dh tgh2 perjalanan tu, sy kena hantar zarif pegi economy class sbb zarif bukan dlm tiket economy. Dubai - Chicago, FA mostly US citizen, so diorang skema sket. Ikut peraturan. So kena hanta zarif pegi economy. Then in the end sy skali duk kat economy. Hehe.. Tp ok lah sbb ade 1 row kosong, so sy conquer sorang! Hehe.. Zarif plak tdo je, same ngn zikri. Bdk2 ni rasenye jage takat 2 jam then makan n tdo balik. Zikri plak, lepas penat main game n tgk kartun dekat console flight tu, minum susu n terus tdo. Diorang ni mcm frequent flyer plak, sbb adaptability utk travel tu tinggi. Alhamdulillah. Mmg tak ssh bawa budak2 bedua ni. Hehe.. 

Then smpi Chicago kena naik another flight utk smpi ke Minnesota. Ni ktorg naik United Airlines. Domestic flight utk US. Flight hrs dlm sejam setgh. Ok lah not bad. Smpi je Minneapolis, Minnesota, terus amik shuttle pegi ke hotel. Ktorang stay dekat Hilton Hotel, Bloomington. Phewww... Mmg penat. Tp alhamdulillah sy pakai PB korset sepjg perjalanan. Mmg kurang penat n lebih energy sket. Plus, anak2 plak well - behave. Heheh.. Okeh tu dulu cite sy utk pegi US. Ni baru part 1. Hehe.. Ade lg yg menanti k. 😁

    Ni dekat KLIA before depart ke US


   Gamba ibu dgn MIL adik


    Yeay! We r in business class! 


   Ni lepas freshen up dekat Dubai airport


   Tgh tunggu boarding utk ke Chicago


    Zikri yg behave boy sgt kat dlm flight!!


    Ibu, adik n Arissa at Dubai Airport

No comments:

Post a Comment