Thursday, November 20, 2014

Saya pun pernah menjadi pemerhati bebas!

Assalamualaikum readers...

Ha hari nak share sket cite pasal diri sendiri. Hehe..btw time taip blog ini menggunakan smartphone sy, sy br lps pillow talk dgn Zikri. Hehe.. Zikri tgh nk lelap ni. Jadi sy buat entry ni menggunakan tgn kiri utk menaip qwerty keyboard iphone 5 yg mmg comel2 ni. Tgn kanan sedang digentel-gentel oleh Zikri. Hehe.. Hopefully leh siap entry ni cpt sket sbb husben tgh tunggu dpn tv nk tgk cite JOBS!! Cite ni tade kat cinema kat Malaysia tau. Husben yg tau sbb dia tgk cite ni time naik Emirates pergi Dubai. Ha cite pasal Steve Jobs! Ktorang mmg minat ngn mamat geek genius ni! Hehe.. 


Ok berbalik pada objektif entry ini. Peluang slalu dtg kepada kt, dlm pelbagai bentuk. Tp ia bergantung pada kt sama ada nak grab atau tak peluang tersebut. Cthnya, peluang utk dapat BIG BONUS masih lagi terbuka luas bagi mereka yg ingin memulakan bisnes mereka sendiri. Niat di hati utk tambah kan income mmg sentiasa ada, tp klu tiada action atau tindakan dr diri kt sendiri, selamanya niat itu hanya menjadi niat yg tak akn tercapai. 😊

Sampai bila kt nak jadi pemerhati bebas kan? Slalu kt akan ckp kat diri sendiri, tunggu lah dulu, kt survey dulu itu ini. Mana tau ada peluang yg lebih baik. Tp masalahnya, bila peluang dtg ketuk pintu rezeki kt, lalu n berhenti depan mata kt, kt biarkan aje berlalu dan anggap tape lah, tunggu rezeki lain lah. Sampai bila pun kalau kt bersikap tak ambil peluang, sampai bila pun takkan jadi ape2! Trust gzme! Sbb sy pn macam korang sme jgk.

Pengalaman sy sendiri, mmg dr dulu lg nak buat online bisnes dr rumah, sbb niat di hati satu hari nak benti keje jgk. Hehe.. Maklum la nak jd supporter pada suami sy utk career die. Hehe.. (Sy doakan dia jadi President PETRONAS! Haha.. Harapan melangit. Tp tape lah. Ape salahnya berangan, kalau tak pun jadi VP ke, tak pun plg rendah SGM! Ye mmg sy poyo, tp tapelah, doa sy kan! Hehe...) ha berbalik pd cite bisnes td, tatau nak buat bisnes ape. Mmg dok survey je kejenye, mcm2 keyword sy gune utk survey. Antaranya:

- online business for stay at home mom
- top online business in malaysia n US
- how to generate income through ur hobby
- work from home
- statistics on online business in malaysia
- performance of online business in malaysia market 

n the list goes on!! Hehe.. Seriously! Pastu sy tgk kwn sy sorang ni, ipah namenya, buat bisnes Hai O. Sy dah lama tahu pasal Hai O ni sbb masa kat Kerteh dulu dah ada org dtg umah n cerita kan. Masa tu blm ramai yg buat online. Tgk si Ipah ni buat online. Mcm menarik je. Sy pn pm lah dia n tny n buat survey dulu. 

Lepas tu, google lagi pasal Hai O, pasal GLAM, pasal online business Hai O ni, group mana yg ok sme. Ha lepas tu, Ipah minta tolong Syida present kan business plan Hai O ni. So presentation mmg terbaik. Cara mmg berbeza dr yg sy pernah dgr kat Kerteh hari tu. Approach berbeza. Very professional, mcm presentation kat opis tu, mcm vendor dtg present kat ktorang, client company. Mmg tertarik lah. 

After 2 hari still berfikir n solat istikharah tak dilupekan. Hehe.. Time tu masa bulan November lah Syida dtg n mmg thn lepas bonus gemuk still on! Sama mcm condition skang ni. Hehe.. Syida ckp jgn lambat sgt decide sbb nnt opportunity utk bonus gemuk ilang!! Mase tu mmg duk buat calculation jerr. Bonus RM4700 time tu!! Wuhuuuu...Hehe.. Discuss ngn husben sme. Dan akhirnya, sy sign up as agen under Hai O! Akhirnya...sy bergelar usahawan!! Walaupun myb pd pandangan orang lain, hek ele, Multi Level Marketing jerrrr... Tp mereka sebenanya tatau maksud MLM yg sebenanya! Seriously! Hehe.. 

Dan dah nak dekat setahun sy buat bisnes ni n I really love it to the MAX! Alhamdulillah!! Hehe.. Mmg la tak senang, tp x jgk susah online business ni. Mana ada benda dtg bergolekkan? Hehe..



Sy dah rebut opportunity yg dtg depan mata sy, korang bila lagi? Masih lagi nak sign up as pemerhati bebas?? Hehe.. Silakan.. Tapi..kalau yg dah bersedia utk ubah n amik tindakan, PM je sy. Sy dgn suka nya nak share bisnes plan dgn korang sme di luar sane! Hehe.. 😁

Love, 
Nornadia Salmee Salehuddin

No comments:

Post a Comment