Saturday, November 15, 2014

Travel log ke Minneapolis, US - part 2

Assalamualaikum readers...

Heyya...Bersambung lagi ke travelog sy ke US utk part 2. :) ok..ape cerita kali ni? Hari tu sy cerita sampai ktorang sampai ke Minneapolis and stay dekat Hotel Hilton Bloomington kan. Actually, itu belum sampai lagi ke destination sy yg sebenarnya utk business trip. Final destination kami sebenarnya, Mankato, Minnesota. Ha klu from Bloomington dlm 1 hr driving naik kereta. 

(Btw, masa tgh buat entry ni, sy tgh wassap dengan customer PB, die tgh buat measurement sat. so sy pun terus la buat entry ni sket. hehe...sonang jo online ni. :))

Ok back to USA! Heh.. before ktorang pegi ke Mankato tu, pagi tu ktorang pergi ke Mall of America. Dekat je dgn hotel, plus hotel pula ada FREE SHUTTLE ke mall tu. Before pergi ke mall tu, mmg nak check - out terus from Hilton sbb petang tu, vendor nak pick up utk pergi ke Mankato. Ha masa nak check out tu, adalah receptionist. Seorang African - American. Nama nya Rodha. Tiba-tiba, Rodha tu tny sy:

Rodha: Are u Muslim?

Saya: Yes, I am

Rodha: Am a Muslim too

Saya: oh really, alhamdulillah (sy terus salam)

Rodha: Do u speak Arabic? (Masa ni dia dah ckp Arab sket ngn sy)

Saya: sorry Rodha. I dont speak Arabic, Im from Malaysia. 

Rodha: oh yeah, I know. I am from Kenya. So are u alone? 

Saya: No, I am here with my family, my mom, my 2 sons, my sister n her daughter. There are upstairs. Oh yeah, i need ur help to bring our luggages n some other stuff to the lobby. There are tonnes of it, u know. Heh..(bajet American sgt ok! Hehe..)

Rodha: oh sure. No problem! So, had ur breakfast? Ur kids? Ur mom?

Saya: oh yeah. We ate some cereal  this morning.

Rodha: oh only cereal. Come, i brng u to one place. 

Ha dia bawa sy naik lift n sampai kat area business lounge. Dalam tu penuh gileee ngn makanan!!! Ada buah, ada juices, ada cereal, ada yogurt, ada cookies n so on! Rodha offer saya utk amik apa saja yg saya nak amik! Alhamdulillah!! Mmg superb! Apa lagi sy amik lah (yang halal saja) mana yg boleh muat bag. Masa tu plak bawa back pack siap2! Mana2 yg muat je lah! Hehe.. Lepas tu, dia tolong saya utk amik luggage, stroller n etc. Lagi terharu, bila dia offer sandwich yg dia beli utk anak dia, utk di beri pada saya. Ada lg perbualan sy dengan si Rodha ni yg tak diceritakan. Sebab ye lah kn, sy ni kn ske pok pek. Hehe.. Sy bajet Rodha ni maksudnya Rawdah, tp ejaan je beza. Hehe.. Alhamdulillah dpt jumpa dia. Tak putus-putus sy ucapkan terima kasih pada dia. Plus dia siap bagi phone number Muslim taxi driver dekat sy, in case sy perlukan taxi nnt. Lepas dah siap simpan luggage ktorang kat tempat simpanan kat hotel, ktorang pun gerak ke Mall of America. Btw, tak sempat nak bergambar dgn Rodha ni. 

Ha..bila dah sampai kat mall tu mmg tgk2, godang (BESAR) sungguh! Dalam tu bukan sahaja ada mall tapi ada NICKELODEON UNIVERSE!!! Uishh..ni mmg dah aim awal2 utk pergi! Maklum la bawa anak-anak kan. At least kena ada juga benda yg happy utk diorang! Walaupun besar n agak cantik and ada macam2 kat mall tu, sy still rasa the best mall is DUBAI MALL!! Mmg cantikkk gillerrr!! KLCC pun kalah 10 kali!! Hehe..(lain kali cite pasal Dubai plak)

Ktorang tade lah lama sgt jalan2 kat mall tu on that day. Ktorang igt nak pegi sight seeing dekat mana2 park area nearby. Maklum la time pegi ni, tgh Fall. So tak panas n tak sejuk sgt. Paling sejuk pn malam, itu pun dlm 16 degree cm tu jer. Ktorang pun tanya la orang-orang dekat mall tu, ada tak park or lake mana yg dekat - dekat utk ktorang pergi. Then ada yg suggest pergi ke Minnehaha Park. Ha dia macam park besar n ada water fall kat situ. Dari mall tu, boleh naik tren je. Ktorang pun jalan-jalan la keliling park tu n siap picnic lg kat situ. Ye lah tadi kan Rodha siap bagi bekal bagai kan. Apa lagi, makan la sambil picnic dekat park tu. Btw, bdk2 plak tidur ok!! Maklum lah, biological clock diorang still waktu Malaysia! Time difference between Minnesota-KL plak 13 hours. Kesian diorang tak dpt tgk n lari2 kat park tu. Huhu.. 
















So pas jalan-jalan bagai tu, ktorang pn balik la ke hotel semula sbb vendor dah ready utk pick up ktorang ke Mankato. Dekat Mankato plak kitorang stay dekat Hotel Courtyard Marriot. This hotel is farrrr much better than Hilton! Besar ok bilik die. Amik suite! Hehe.. Tp harga murah je walaupun suite, dlm USD 200 je per night. Mmg puas hati, ada fridge, microwave, living hall n ada 2 tv! Hehe..tp hotel2 kat US ni mmg tade kettle. Kalau nak boil water hari tu, ktorang guna coffee maker. Diorang mmg wajib minum kopi, tu yg mana2 hotel, coffee maker provided. 

So masa dekat Mankato ni ktorang stay dlm 2 hari 2 malam mcm tu. Masa sampai malam tu, makan dekat kedai Indian Palace. Kedai ni ada halal chicken. Sedap ok tandoori die!! Seriously! Ayam pun besar! Mmg sedap amat!! Hehe.. Esok tu sy pegi kerja, yang lain2 stay kat hotel n diorang jalan area nearby. Ada mall dekat depan hotel. So ibu, adik, caca n boys jalan2 kat situ je lah. Sy plak pergi kerja dekat New Ulm. Dlm 30 min jugak dr hotel. Ni lg kampung lah. Kiri n kanan otw pegi ke New Ulm ni mmg penuh dgn corn field! Terasa mcm dlm cite Smallville plak. Hehe.. 😊

         On my way to New Ulm

    
        Budak2 jet lag jalan2 di Mankato

     

    

Ok tu je dulu cerita utk travel log ke US. Pasni ade yg menarik tau! Maklum le peginye lama, so mmg pjg lah citenye! Hehe.. Bear with me ok. Kah kah kah.. 😁



No comments:

Post a Comment