Monday, December 1, 2014

Bersyukur pada Allah..

Assalamualaikum readers...

Yezzaa.. Hari ni entry nak cerita pasal syukur. Heh.. Alah topic biasa je sbb ye lah subject matter syukur, semua orang tahu! Hehe.. 




Sy pernah baca tau, bila kita lahir dekat dunia kt, setiap segala rezeki, jodoh m ajal kita dah ditentukan dalam kehidupan kita. Ada manusia yg mmg Allah dah beri rezeki yg dipermudahkan utk setiap perkara n ada juga yg berliku-liku. Namun begitu, tak kisah yg mana satu pun, semuanya akan membawa kita kembali kepada Allah, cuma penerimaan kita, kesyukuran kita dan ketabahan yang membezakannya. 😊

Baiklah, utk diri sendiri sy consider diri sy rezeki yg Allah lorongkan utk sy sgt mudah dan luas kalau compare dengan org lain. Sy ni average student, alhamdulillah. Tp Allah mmg permudahkan perjalanan pengajian sy dekat sekolah sampai lah universiti. 



Masa sekolah rendah sy dpt 3A 1B. Sy target 2A 2B je. Tp sy bersyukur sgt dpt 3A 1B, sbb belajar pun depan tv je n x pegi tuition pun mcm kawan2 yg lain. Harap pergi class extra time cuti sekolah je. Hehe.. Parents plak tak pernah paksa sy belajar. Memang sy belajar time exam je. Tu yang tak pernah aim utk result yg walaweh!! Hehe.. Time sekolah rendah pun sy lg prefer masuk kelas kedua, sbb konfem dpt nombor top 3! So leh lah pegi penyampaian hadiah! Ha play ur cards right k! Hehe.. 

Then time PMR, seriously sy mmg tak belajar! Sy belajar time lg 2-3 bln nak PMR! Mase tu fikir, alah objektif je, kalau tatau boleh guess je jawapannya! Haha..Punya lah pemalas kan. Masa trial dpt 1A 7B! Hehe.. Masa Form 1-2 masuk kelas first grup. Mmg stress sbb bila exam dpt nombor 20 ke atas je. Tp mase form 3 masuk kelas grup kedua! Owh heaven time ni, sbb exam mesti dpt nombor 1 atau 2! Haha.. Ha boleh lah pegi penyampaian hadiah kan! Genius x plan di situ?? Haha.. Then mase PMR tu, mmg tak de lah target tinggi sgt. Tp masa amik exam PMR tu, mmg agak konfiden lah. Sebab rasa mcm tade lah susah sgt. Sy igt lagi, masa time exam KH, sy siap awal, ade lebih kurang sejam lebih sikit lagi masa. Apa lagi, kita tidur dulu!! Tidur lena tak igt sampai mengalir air liur dekat kertas soalan ok. Ha mmg lena lah sampai cikgu nak kutip balik kertas jawapan. Hehe..igt lagi time tu, cikgu tu ketuk2 meja sy, sy pula siap mimpi2, then tekejut plak ade org ketuk meja. Apa lagi, terkejut mak! Ha satu dewan exam pandang mak ok. Sy dgn tersengihnya bagi lah kertas jawapan dekat cikgu tu. Hehe.. Mmg kelaka. Nasib baik lah sekolah semua perempuan, so tak perlu utk control ayu! Hehe.. Ok then time nak amik result PMR tu, mmg takut nak konfiden, tp dlm hati berdoa janganlah ada C! 8B pun dh bersyukur! Hehe.. Masa amik result tu, tadaaaaa.. Dpt 8A! Alhamdulillah sgt! Masa time tu jugak, sy terus pakai tudung permanently dengan tujuan utk menunjukan rasa syukur dekat Allah. Alhamdulillah. Hehe.. Bila bgtau dekat ibu dgn ayah mmg diorang happy sgt! Ayah bagi hadiah walkman shockwave Panasonic kaler biru!!! Mmg cantik n terasa cool sgt!! Hehe..



Then bila Form 4, sy tatau nak choose science or art stream. After istikharah (itulah first time buat istikharah), sy choose Science Stream. Bermula lah kembali masuk kelas pertama. Adeiii.. Mmg dpt corot je lah. Stress mak! Hehe.. Exam je 20 ke atas!! Sabo je lah ye. Heh.. Then mase Science Stream ni, sy mmg tak leh blah Fizik n Bio! Paling suka Add Math n Chemistry! Hehe.. Time SPM, lagi skali blaja last minute! Hehe.. Nasib baik lah ade beberapa A! Cikgu siap cakap time amik result tu, "Nadia...sy rase lega sgt awk ada beberapa A!". Hehe.. Mmg hampeh sungguh anak murid tu kalau cikgu cakap mcm tu kn. hehe.. Alhamdulillah sy dpt 5A, 4B. Dlm hati sy, alah cikgu ni, tak lah teruk sgt kan. Hehe..4 B tu, Bio, Fizik, Chemistry n English! Hehe.. 



Alhamdulillah dgn result biasa sy tu, sy dpt offer utk engineering dr UTM n UTP. Arwah ayah insist sy utk masuk UTP sbb dekat dgn rumah. Sy ok je lah. Dah la tade scholar. Terpaksa hutang UTP satu sem. Then mase first sem tu, alhamdulillah sy pass interview utk scholar PETRONAS. Hehe.. Joli katak time tu sbb PETRONAS kaver skali first sem yg hutang tu! Hehe.. Alhamdulillah. Abes stadi, sy kerja dengan PETRONAS smpi lah skang, dah 8 years dah. Hehe..




Sy rasa syukur sgt perjalanan hidup sy agak mudah n tak berliku sgt. Kalau berliku pun, kt tiada hak yg lain melainkan bersyukur pada Allah. Sy bersyukur, berkat doa ibu n ayah sy, sy berjaya harungi semua. Sehingga ke hari ini, sy akan call mak sy hari2 utk minta dia doakan sy. Walaupun dah kahwin, restu utk sy still dtg dr husben sy, tp utk doa, doa ibulah yg paling mustajab! Hehe.. Sy bersyukur Allah lorongkan hati sy utk join bisnes ni. Byk yg sy belajar n improve. Antaranya:-

- repair relationship kt dgn Allah
- repair relationship kt dgn manusia
- belajar apa itu sabar n ikhlas
- belajar utk lebih amanah 
- belajar utk meningkatkan taqwa
- sentiasa bersangka baik utk setiap perkara 

Dan mcm2 lagi. Dalam bisnes ni, paling - paling tinggi ujiannya adalah rejection dari customer n client. Dr setiap rejection itu, ada 1001 lessons learnt yg kt boleh belajar. 😊

Jadi, sentiasalah bersyukur wahai Nadia. Heh.. Alhamdulillah sy gembira dgn pilihan sy. In the end of the day, yg plg penting adalah perjalanan kt utk kembali kepada Allah dalam keadaan fitrah yg suci lg bersih sama mcm waktu kt lahir ke dunia ini. InsyaAllah. Hehe.. Ok sampai sini dulu. Jom kt bersyukur.. 😊

Love, 
Nornadia Salmee Salehuddin

No comments:

Post a Comment