Tuesday, December 2, 2014

NEO 2014 - New Entrepreneur Orientation 2014!

QAssalamualaikum readers...

Weehuuu.. ha baru sempat mak nak update activity terbaru lagi terkini dari PIN Group hari tu. Alhamdulillah dapat jugak menghadirkan diri utk NEO 2014 ni. Ok actually event NEO ni merupakan salah satu usaha initiative dari PIN utk semua usahawan Hai O yang bernaung di bawah PIN Leaders. Ha mmg terbaik ok iols bagitahu. Event gempak ni hari tu diadakan pada 22 November 2014. 






Event ni merupakan event tahunan dr PIN tau. Dalam event ni, semua partner dari seluruh pelosok tanah air akan duduk bersama, belajar bersama, kenal mengenali antara satu sama lain, berkongsi tentang idea-idea business, menyuntik semangat antara satu sama lain dannnnn paling penting mengeratkan silaturahim antara kita saudara seagama! Alhamdulillah! Hehe..



Kebetulan tau, masa event ni, mommy utk PIN, merangkap leader + coach + mentor + adik + kakak Mursyida Mohsin sedang berhempas pulas kat hospital nak deliver baby A! Memang epic sgt ok! Punyalah Syida and Zul bertungkus lumus utk event ni, tapi, in the end mommy PIN tak dapat juga join. Tapi tak pe lah. Memang dah begitu aturan dari Allah. Ada hikmahnya. :) Alhamdulillah event berjalan dengan lancar walaupun Syida and Zul N tak ada sepanjang event (Zul ada bagi opening remark before bergegas kembali ke hospital). 



Ok utk first event, perkongsian dari bakal CDM Najihah Sulaiman. Akak ni ha merupakan seorang engineer utk construction company (company tu bapak dia yg punya! Hehe..) walaupun dah ada bisnes sendiri, masih tetap memilih untuk buat business ni. Ha kenapa ye? Walhal business yang sedia ada memang sudah memberi pulangan yg hebat kan. Maklum la construction kan. According to Kak Najiha, dalam business ini semua nya telus. Kiranya, semua benda ada calculation dia. No hanky panky ok! Apa yang kita set target, keja target n bila meet target ha dpt bonus idaman hati! Kt set je berapa yang kt nak and kt work on it! Hehe..




After dah abes session dengan Kak Najiha, continue plak dengan perkongsian on testimoni pengguna-pengguna PB. Ha mula-mula perkongsian adalah dari kak Irda Idris. Akak ni alhamdulillah dah 10 kg turun naturally dengan PB tau. Actually dia pakai PB bukan lah utk kuruskan badan, tapi lebih kepada prevention utk breast cancer sbb family history kak Irda ada yg menghidapi breast cancer. PB memang bertindak secara detect and prevent. Prevention is better than cure tau. Ha korang tau tak, kalau kita dapat detect cancer ni at the early stage, insyaAllah potensi utk kt sembuh adalah tinggi, compared to cancer ini dikesan ketika Stage 3 atau 4. So why not kt berusaha kan, semua pun boleh jadi dengan izin Allah. 😊




Then utk next testimoni, sy pula dijemput. Ha seronok sangat dapat share on experience sy sendiri dengan PB. Memang mula2 hanya utk melegakan sakit belakang. Tapi tak sangka pula dapat side effect yg lain, bentuk badan yg lebih cantik, rasa lebih sihat n kurang penat! Selain itu, sy berkongsi juga dgn ahli- ahli PIN ttg jualan PB sy. Masa bln 10 hari tu, alhamdulillah 8 korset sy jual! Memang fight2 sungguh! Dan alhamdulillah mmg kebaboom hasilnye!! Hehe.. Masa duk bg sharing kat dpn hr tu, berdebar-debar juga! Ye la sy pun masih baru n belajar lagi kan. Online business ni nak kate susah sangat tak lah. Yg penting kena rajin promote product n promote kedai online kt. Selain tu, kena belajar juga online tools yg ada! Barulah HEBAT BERNIAGA ONLINE! Hehe.. 😊



Lepas tu, event di teruskan lagi dgn class on PB by our product expert, DSM Puan Seri Mahani! Kak Mahani kt ni mmg expert ok pasal PB ni. Bermacam-macam ilmu teknikal diturunkan kepada group PIN dlm session ni! Mmg terbaikkkk!!! Double thumbs up for kak Mahani! Hehe.. 






Ilmu buat measurement pun ada juga di ajar. Ini ilmu penting tau. Sebab kalau agen tak pandai nak measure n buat sizing yg betul utk customer, mmg PB yg kt dapat tu pun salah size lah. Bila size salah, mmg tak selesa lag jawabnya! Bila tak selesa mcm mana nak pakai kan? So ilmu utk agen mmg wajib dituntut! Heh.. Ramai je yg PM sy n share diorang tak selesa dengan PB yg diorang dah beli. So bila tgk balik, mmg ada yg beli PB, tp size tak bertepatan dengan customer! Huhu.. Kan ke rugi! So dapatkan dari agen yg bertauliah ok! 😊


Selesai session kak Mahani, break for lunch ok! Hehe.. Right after lunch n solat, NEO 2014 diteruskan lagi dengan group activity. Ha best time ni, sbb kt dpt kenal mengenai ahli2 PIN yg lain. Ha ade assignment utk semua group. Kitorang kena come out dengan idea mcm mana utk membuat marketing utk PB! Ha online dan offline! Ada yg buat short sketch, ade yg buat pantun, ade yg buat short dialogue n etc! Tp pemenangnya adalag group 1! Seriously mmg best group ni. Very short n catchy sketch! Hehe.. 





Bila buat aktiviti berkumpulan ni, bermacam idea baru yg kt boleh dpt utk kt buat marketing utk product n bisnes kt. Ye la bile beramai-ramai ni mmg byk lah idea2 yg bernas yg di share bersama! Hehe.. Memang terbaik!! 😊

Ok habis je group activity, terus continue dengan perkongsian terhebat dr kak Emma Raja Beautiful! Fuhhhlamak!! Tak terhingga ok gembiranya dalam hati dpt belajar secara terus dr sifu PB ni. Bygkan jual PB 60 set dlm masa 3 hari, thru online n sorang2?!!! Bukan grup sale tau! Personal sale!! Mmg terbakar ok dengan session kak Emma ni! Seriously tau!! Byk sgt pencerahan n ilmu yg hebat yg PIN group dpt hari tu!! Paling rugi kalau kt dah tahu ilmu tu, tapi tak nak praktikkan! Maka jadilah ilmu yg sia2 n tidak bermanfaat! So lepas je session mmg terbakar semangat utk terus explore LUBUK EMAS DALAM HAI O - PREMIUM BEAUTIFUL!! 


After session Kak Emma, sampai lah acara kemuncak! Pengiktirafan dr PIN utk rakan2 kongsi yg memberikan performance yg terbaik dlm bisnes masing2! Alhamdulillah, sy merupakan salah sorang PIN Excellence Achiever utk tahun 2014!! Syukur! 




Alhamdulillah hasil bulan sudah lebih RM 6000!! Side income ok!! Kalau mcm ni tiap2 bulan, mmg dah boleh sangat la berhenti kerja! InsyaAllah Nadia! Soon!! Hehe.. Perjalanan kita masih jaub lagi! Hehe.. Btw, masa bulan August 2014 hari tu, sy dah complete kan sales RM 60,000 sy tau!!! Syukur sangat! Dalam masa kurang dr setahun, RM 60,000 sales!! Alhamdulillah. 😊 so skarang kena kejar utk next level RM 180,000 sales plak!! Caiyok Nadia! U can do it! Just do it! Hehe..

Last session on that day adalah closing remark by mentor jutawan CDM Azlan Deraman! Abg Lan ni mmg humble person orgnya. Walaupun dah success tak pernah pun kedekut ilmu dengan kami semua! Dah almost 15 years beliau berada dalam business ni an berpuluhan malahab ratusab CDM dah lahir bawah bimbingan Abg Lan, termasuklah Kak Emma Raja Beautifu tu tau! Hehe.. satu kata2 Abg Lan yg sy tak boleh lupa adalah mengenai amanah kt memegang impian org lain. Actually apabila kita ada rakan kongsi, kt bukan hanya kena make sure die dpt balik modal n untung dr bisnes, tp lebih dr itu, kt sebenarnya memegang impian seseorang! Fuhlamak!! Mmg betul sgt kata2 Abg Lan ni! Alhamdulillah kerana mempunyai leader mcm Abg Lan! Syukurrr... Hehe.. 



Dan acara terakhir dan wajib adalah bergambar!! Enjoy photo below ok. 😊







Mmg the best kali ni NEO 2014!! Dalam business ni yg pasti, selagi kt rajin menuntut ilmu, n sentiasa follow je leader kt, insyaAllah kt akan berjaya! Sbb bisnes ni tak susah! Seriously! Yg penting kena usaha secara istiqamah! Ada hasilnya! Hehe.. So korang dpt lihat, mmg seronok sgt bila kt buat bisnes secara berjemaah! Mcm2 benefitnya tau! Hehe.. 

Siapa nak join sy as agen utk PB? PM me for details ok! Agen mmg wajib pakai FREE! Nak tahu mcm mana, ha PM sy jugak!! Hehe.. 😊

Love,
Nornadia Salmee Salehuddin





No comments:

Post a Comment