Wednesday, February 18, 2015

Nadia...kenapa pilih business ni? ... Part 2

Assalamualaikum readers...

Last post saya dah bagi 5 reasons kenapa saya buat business Premium Beautiful ni. Ok ini continuation dari last post ok. Hehe.. So kita bermula dari point ke enam lah ye. 


6. Ada Mentor



Terus terang saya katakan sebelum menceburi dunia online business saya memang ada perasaan takut dan was-was. Saya rasa semua orang pun sama kan. Jadi saya nak seseorang yang boleh bagi guidance pada saya dalam business. Setelah buat analysis saya rasakan business module MLM sebenarnya bagus untuk beginner yang baru nak belajar buat business. Sebab apa? Sebab dalam MLM kita memang dah ada leader yang experience. So tugas yang penting untuk kita sekarang adalah pilih leader yang betul-betul boleh guide kita. Bukan hanya untuk kepentingan mereka sendiri.

Alhamdulillah, Allah permudahkan pilihan untuk saya. Saya berjumpa dengan Syida dan PIN. Ini dah masuk tahun kedua saya dengan business Hai O ni dan selama itu jugalah saya bermentorkan orang-orang hebat dalam business ni. Sepanjang saya dengan Syida n PIN, tak pernah lagi saya ditinggalkan leader. Hehe..kita sendiri kena proactive la mendekatkan diri kita dengan leader masing-masing. Baru lah leader ingat kita dan tahu kesungguhan kita untuk berjaya. Dan secara automatiknya leader kita akan sentiasa cari kita dan jaga perkembangan kita. This is soft skill and people skill. Sama macam dalam company. You need to be visible and show your own strength and skills! Barulah boss tahu capability kita. Bila dah tahu, sure senang lah dia nak back - up kita time appraisal. Hehe.. Pada saya sama sahaja. Sebab di mana-mana pun kita masih lagi berurusan dengan manusia. Soft skill kena selalu ada. 

Macam leader saya, Syida, dah buat business ni 4 tahun dah. Mentor syida pula, kak Hamisah Alias, dah 11 tahun berpengalaman. Dan seorang lagi mentor Syida abg Azlan Deraman, dah 15 tahun dalam business ni. So rasa-rasanya banyak tak tempat kita nak rujuk? Macam saya, saya rujuk pada Syida sahaja, dan kalau lebih lagi, Syida akan rujuk pada 2 mentor otai tadi. Ha pengalaman emas diorang selama belasan tahun menunjukkan level of their commitment in this business! Itu lah sebabnya penting untuk kita mencari leader yang berpengalaman untuk share ilmu dengan kita. Betul tak? Heh.. So dari kita takut itu ini, baik kita buat je terus business ni dan berguru dengan mentor-mentor yang berpengalaman! (",)


7. Support Group


Ha apa maksud support group ni? PIN merupakan salah sebuah group online yang hebat di bawah Hai O. Semua ahlinya pun masih lagi belia-belia. So semangat sentiasa berkobar-kobar. Dalam PIN setiap ahli memang sangat supportive to each other.  Kalau rasa-rasa nak down, cepat-cepat kembali pada leader dan group. InsyaAllah akan kembali berkobar-kobar!!! Lagi satu ahli dalam PIN sentiasa berkongsi info tentang product, testimoni, jawapan utk soalan-soalan customer dan sebagainya. Kesimpulannya, kita tak menjalankan perniagaan ini seorang diri, tapi, secara berkumpulan. So tayah lah takut-takut lagi kan. 


8. Training dan Training dan Training!!!


Kalau nak pandai memang kena pergi kelas. Kelas yang disediakan kebanyakan semua nya FREE. Ada juga kelas yang berbayar kalau melibatkan orang luar. Tapi selalunya kelas product, kelas online marketing dan kelas-kelas yang lain diadakan secara PERCUMA SAHAJA!!! Korang tahu tak, kalau dekat luar sana, memang kita bayar beribu - riban tau. Tapi dalam group PIN dan HBO leader-leader yang pergi kelas mahal-mahal tadi, dan seterusnya di sampaikan kepada member yang lain secara PERCUMA!!! Contohnya kelas FB Ads, Blog, Instagram dan lain-lain, semuanya kena bayar. Kami pula dapat ilmu tadi FREE! Ha tak tahu apa-apa, rujuk sahaja dengan leader. Yang penting bila dapat ilmu, bertindak dan rujuk balik semula pada leader ok. Hehe.. 


9. Bukan Skim Piramid



Kita selalu skeptical kan kalau kita dengar pasal MLM. MLM je piramid. Piramid je MLM kan. Heh.. Before saya join saya ada buat analysis dan bacaan tentang business MLM di bawah Hai O. Untuk pengetahuan korang semua, Hai O sangat-sangat menjaga kepentingan setiap usahawan pengedar Hai O. Walaupun kita ada upline, kita tetap ada chance untuk naik melebihi upline kita dan silap-silap upline kita pula rejoin bawah kita. Ya siapa buat dia dapat, siapa tak buat memang langsung tak dapat!!! Ini betul! Sebab setiap usahawan Hai O wajib meet minimum target untuk mendapatkan bonus komisyen. Tiada istilah orang bawah bekerja untuk orang atas. Yang ada bekerja bersama-sama untuk buat group sales. So kita bantu each other untuk naik. Bukan nak naik sorang-sorang. Even kalau kata nak naik pangkat sekali pun, kita mesti dah ada seccession planning untuk group kita. Maksudnya, bila kita naik ke peringkat lebih tinggi, orang direct bawah kita juga naik satu level juga. Ha maksudnya kita kena develop jugalah leader lain dalam group kita. Ha sama macam office. Tapi dekat office kita panggil capability building dan succession planning! Hehe.. So dari system wise memang structured dah Hai O ni. Tak payah pening-pening! Hehe.. Yang penting sistemnya anti piramid dan adil! 

10. Modal Flexible dan Ikut Kemampuan




Percaya atau tidak business model yang disediakan adalah sangat-sangat flexible. Not only that you will learn on how to market you business internationally, but, with a VERY LOW Capital, you can start your own franchise business as compared to any other franchise business in the world that is quite expensive (MODAL SEKALI SEUMUR HIDUP!!!) business model kami lebih kepada franchise tau. Heh..

Finally, kalau dah nak BUAT BUSINESS TU, BUAT SAHAJA LAH!!! Do not be too analytical and strategise sangat. Sebab kalau saya senaraikan 1001 sebab pun, tapi, tak buat apa-apa, sama sahaja. Hehe.. Memang kita kena analyse, lepas analyse, istikharah juga. Lepas tu kita buat sehabis baik. Yang penting bermula! Mula dengan Bismillah, dan akhiri dengan Alhamdulillah. InsyaAllah.. I don't say it is easy, but, it is not hard! The key to success is BE RESILIENT!!! 

Ha nak tahu lebih detail dan mendalam, PM je saya. I'll be more than happy to share this opportunity with all of you! (",) 

GRAB IT OR LOSE IT! IT'S UR CALL! 

Love,
Nornadia Salmee Salehuddin

No comments:

Post a Comment