Tuesday, February 3, 2015

Slip Disc dan Premium Beautiful

Assalamualaikum readers...

Hari ni nak share on slip disc dan premium beautiful. Ok dalam entry ni sy akan share kan apa itu slip disc, bagaimana slip disc berlaku, cara untuk merawat dan bagaimana untuk mengurangkan sakit akibat slip disc. 



Apa itu Slip Disc? 

Rasanya ramai yang dah tahu pasal slip disc dan tak kurang ramai juga yang menghidapi sakit slip disc ni. Dulu saya sendiri tak ambil peduli pada slip disc ni. Tapi sejak dengar kawan-kawan terdekat ada slip disc, jadi lebih prihatin utk mendalami slip disc dan cara rawatannya. 


Slip disc selalu menyebabkan rasa sakit yang amat sangat pada bahagian bawah belakang badan kita. Disc yang terkeluar tadi akan menekan saraf yg berhampiran dan menyebabkan kesakitan dan beberapa symptom pada kaki. 


Tulang belakang kita atau spinal column mempunyai 26 tulang vertebra. Dan setiap lapisan tulang vertebra ini dilengkapi dengan disc. Disc ini berfungsi untuk melindungi tulang belakang kita dengan menyerap pelbagai hentakkan ketika kita melakukan aktiviti harian contohnya berjalan, mengangkat barang atau memusingkan badan. Kiranya disc nu bagi cushion effect lah pada tulang belakang kita. Setiap disc mempunyai dua bahagian - bahagian dalam yang lembut seperti jelly dan bahagian luar yang keras berbentuk ring. 



Kecederaan boleh menyebabkan bahagian dalam yang lembut seperti jelly tadi keluar daripada bahagian luar yang keras tadi. Ini lah yang dinamakan slip disc. Bila ia berlaku, ia boleh menyebabkan rasa sakit dan tidak selesa pada pesakit. Disc yang terkeluar tadi akan menekan saraf pada tulang belakang dan boleh menyebabkan rasa kebas dan sakit sepanjang saraf yang berkenaan. Bagi kes-kes yang kronik, pesakit perlu membuat surgery untuk remove atau repair slip disc mereka. 

 Bagaimana Slip Disc Terjadi?
Slip disc senang atau mudah berlaku apabila seseorang individu itu melakukan aktiviti-aktiviti seperti di bawah:-
  1. Cara mengangkat barang yang tidak betul
  2. Duduk atau baring dalam keadaan postur badan yang tidak betul
  3. Membongkok terlalu lama
  4. Angkat beban yang terlalu berat
  5. Common 'sport injury' terutamanya bagi yang selalu mengangkat berat yang melebihi had di gym.

Bagaimana untuk Merawat Slip Disc?

1) Fisioterapi

Menjalani sesi fisioterapi dengan pakar yang menunjukkan kaedah senaman yang betul untuk menguatkan otot. Ini termasuklah sesi rawatan menggunakan tuala panas pada bahagian sakit.


2) Steroid – Untuk kesakitan biasa, suntikan stereoid dapat menguatkan otot belakang dan mengurangkan kesakitan.



waist nipper premium beautiful corset kurangkan sakit slipped disc


3) Pembedahan – Ini adalah langkah terakhir di mana bahagian tulang dan disc yang terkeluar akan dikikis. Untuk kes yang lebih serius, kepingan besi akan dimasukkan untuk menyokong tulang belakang. Alahai sakitnya. 


waist nipper premium beautiful corset kurangkan sakit slipped disc from adibah


4) Lumbar Corset - Cara paling murah dan tidak menyakitkan adalah pakai Lumbar Corset, atau boleh pakai Waist Nipper Premium Beautiful utk support tulang belakang dan cepatkan proses pemulihan. 

Waist nipper = Lumbar Corset!!!
Lagipun korset PB ni ada cahaya F.I.R. yg dpt menembusi hingga 3.5 inci ke dalam otot dan tulang belakang. F.I.R. ni dpt menghilangkan sakit belakang dan merawat kecederaan dalaman. 

Bagaimana ingin mencegah slip disc?

1. Jaga berat badan yg ideal, berat yg berlebihan akan menambah bebanan kat tulang belakang dan disc tu.

2. Bersenam selalu untuk kuatkan otot2 belakang. 

3. Berhenti merokok, sebab nikotin dlm asap rokok tu adalah toxic pada disc, lau menyebabkan disc tidak dapat menyerap nutrien dan mengekalkan sifat elastiknya.

4. Amalkan postur badan yg betul. Antaranya:- 


corset premium beautiful mencegah sakit belakang


premium beautiful corset waist nipper untuk sakit belakang

Corset premium beautiful dan sakit belakang akibat slipped disc




















Selain dari itu, korang memang wajib gunakan waist nipper 
PB (murah, tidak menyakitkan dan lifetime warranty) sebab apa? Sebab bila kita pakai PB, secara automatiknya, postur badan kita akan sentiasa dalam keadaan yang betul, sama ada duduk atau berdiri. Waist nipper pada PB ni mempunyai 7 tetulang yang elastik dan dapat menyokong tulang belakang kita. Kalau compare dengan corset lain, PB telah mendapat recognition dari Persatuan Pakar Tulang Antarabangsa sebagai salah satu rawatan chiropractic. 

InsyaAllah, slip disc boleh dicegah dan dirawat dengan Premium Beautiful. Berikut merupakan beberapa testimoni dari pengguna PB yg mengalami slip disc.

Testimoni 1

Puab Nana sedang mencari altenatives untuk mengubati masalah slip disc yang mengganggu kesihatan suaminya hampir setahun. Asyik berulang ke hospital dan mengambil cuti sakit. Puan Nana kemudiannya mencuba menggunakan waist nipper bagi memulihkan kesihatan suaminya. Alhamdulillah pemakaian yang konsisten tidak sampai 2bulan akhirnya menampakkan kesan yang sangat positif. Alhamdulillah kini suami Puan Nana hampir sembuh sepenuhnya dari slip disc.




Testimoni 2

Shafiq bekerja sebagai field engineer di sebuah syarikat perkapalan dan baru berumur 25 tahun. Tempoh kerja yang lama serta kerja-kerja berat yang dilakukan akhirnya dia disahkan mengidap slip disc. Doktor mengarahkan dia untuk menjalani pembedahan bagi memulihkan slip disc yang dihadapinya. Namun dia berusaha mencari alternatif lain utk mengelak dari melakukan pembedahan. Alhamdulillah hampir sebulan lebih menggunakan waist nipper, masalah slip disc semakin pulih dan sekarang boleh bergerak bebas.



Untuk keterangan lebih lanjut, boleh hubungi saya, Premium Beautiful Certified Agent!

Love,
Nornadia Salmee Salehuddin


No comments:

Post a Comment