Thursday, December 24, 2015

Be Prepared!

Assalamualaikum readers...

Wuhuuu.. Yes I'm counting days! Nervous, happy, anxious, happy again, all in one! Jealous sangat dengan kawan-kawan yang dah deliver their babies. Mana taknya, mak memang sangat tak larat sudah. My pelvic floor is in pain, all my muscles are aching and my belly is getting bigger and bigger and not to forget the stretch mark too! Hehe.. Tapi, apa - apa lah, terima dengan hati yang redha. Hehe.. Ok sementara nak tunggu due date ni kan, kita prepare lah apa - apa yang patut. Memang buat treasure hunt lah untuk barang-barang yang mana kita boleh recycle. Tapi, ada juga beli  yang baru (part of retail therapy.. orang kata..hehe..). Temporary confinement room dah siap transform and kemas. Terima kasih pada pembantu, tanpa dirimu, diriku tak berdaya! Heh... Paling tak sabar, nak berpantang dengan bengkung moden, korset Premium Beautiful! Hehe... Jom scroll down tgk gambar - gambar preparation untuk confinement nanti. 

Semestinya Premium Beautiful Corset! Dah siap hantar repair semua, so nanti boleh lah pakai dengan selesanya!


Katil untuk ibu and baby! Heh.. Ok sejak transform guest room jadi SOHO memang nak beli sofa bed untuk SOHO ni. Tapi, Ya Allah, susah benar nak beli Beddinge dari IKEA ni. Sebab frame dia asyik lah habis. Tapi, hari tu, dengan kaki yang bengkak paksa kan diri menapak pergi IKEA Damansara dan Alhamdulillah, rezeki sangat, semua parts complete! Wuhuu... Sofa bed ni antara yang murah dan saiz dia agak besar. Jadi value for money untuk marhaen macam mak. Hehe.. Kalau korang nak, boleh beli dekat IKEA ok. RM 799 jer, yang lain above RM 1000. 


Ha ni drawer kita recycle je dari time Zikri punya. Selama ni drawer ni dekat rumah in - laws dekat Subang. Tapi, kutip balik untuk pakai kat bilik confinement mak ni. Malas lah nak spend duit beli yang baru kan. Lagipun, untuk temporary je kan. Bukan baju and barang baby je dalam ni, baju ibu pun sekali dalam ni, tak dilupakan korset Premium Beautiful sekali. Heh.. 


Ahaaa...ini baby binder, booties and mittens, swaddle, towel and baju baru untuk baby nanti. 


Ok ini pun recycle item juga! Hehe.. Bath tub baby, ha dari time Zikri. Ini bukan Zikri and Zarif je pakai, cousins diorang pun pakai sekali. Hehe.. dah bertahun tapi masih lagi elok. Masa kitorang beli tub ni, RM 17 jer. Sekarang ni, tengok tub baby mahal sangat harganya, RM 50++ ok. Itu pun yang paling murah sekali time survey hari tu.  Huaaa...nasib simpan lagi! 


Ini pun penting. Hot shower! Heh.. hari tu rosak sebab tak boleh panas, something wrong somewhere dengan circuit dia agaknya. Ha ni baru nak panggil electrician untuk repair. Senang sikit ada hot shower, tak payah la asik nak masak air je kan before mandi. Heh..


Ha.. Co - sleeper ni pun recycle. Membasuh lah semula hari tu. Dulu bawa baby crib turun ke bawah dari bilik atas. Tapi, kali ni, kita guna Co - Sleeper je lah. Ni hadiah dari adik time deliver Zarif dulu, so kita recycle balik!


Dan semestinya supplement untuk ibu time confinement. Ha bukan supplement je, tapi, pad Bio Seleza juga. Barulah selesa nak berpantang nanti! 


SOHO transformed jadi confinement room! Tak adalah beza sangat pun sebenarnya. Hehe...

Itu antara sedikit preparation yang saya buat untuk ready kan diri time confinement nanti. Bag nak bawa pergi hospital pun dah ready, makcik urut pun dah booking, tunggu masa je ni. Masa tengah tulis entry ni pun sebenarnya berdebar - debar juga. Antara nak cepat - cepat deliver dan rasa takut. Phewww.... walaupun anak ketiga, tapi, tetap takut! Huhu.. hopefully Allah permudahkan untuk kali ni. Dua yang pertama alhamdulillah, tak senang, heh..harap kali ni senang sikittttt, Amin.

Doakan saya selamat ya nanti! Berpoluh - poluh tangan den menaip! Heh...


-Working At Home Mom-



Berminat untuk buat side income secara online?
Atau berminat menjana pendapatan dari rumah?

Boleh hubungi saya, Nadia, PIN Wellness Consultant


No comments:

Post a Comment