Tuesday, December 1, 2015

Bio Seleza Feminine Pad - Nak pakai pad murahan lagi?

Assalamualaikum readers...

Yes.. hari ini terpanggil kesedaran sivik untuk berkongsi dengan anda semua tentang sanitary pad yang kita orang perempuan memang guna setiap bulan. Pernah tak kita ada mindset macam ni,

"Nak tampung darah period sahaja, darah kotor pula tu, yang murahan sudah!"

"Sebulan sekali sahaja datang bulan, tak perlu nak belanja lebih sangat lah untuk sanitary pad ni. Membazir. Ambil yang value buy sahaja!"

"Dah lama pakai jenama ni. Selamat dan sihat je. Lagi satu, murah!"




Saya pun macam ni juga dulu. Siapa lah yang tak mahu benda murah serta jimat kan? Tapi, sejak buat business dengan Sahajidah Hai O Marketing, banyak produk - produk yang boleh dikatakan membuka mata kita untuk lebih mengambil berat tentang kesihatan kita. Benda paling menyentuh hati, produk terbaru Bio Seleza Feminine Pad. Apa yang nak tersentuh sangat tu?

Bila dah ada produk baru memang distributor di ajar untuk mengambil ilmu produk sebelum menjual dan promote pada customer. Dalam training tu, baru lah saya sedar, Ya Allah, selama ini, aku nak pilih yang murah dan jimat sahaja untuk aku pakai pada miss V aku. Sadis sungguh perangai! Ok apa yang ada pada pad yang kita sentiasa pakai dah nak bertahun tu?

Kebanyakan sanitary pad yang ada dekat pasaran, ada tak menceritakan bahan-bahan yang digunakan untuk membuat pad tersebut? Ha mestilah tak ada. Untuk pengetahuan korang, pad - pad komersial atau konvensional yang ada di luar sana diperbuat dari recycled paper, contohnya, pulpa kayu, newspaper, kertas yang dah tak digunakan ataupun tisu. Semua benda-benda tadi, kemudiannya, melalui proses pelunturan atau 'bleach' dengan menggunakan Flourersen, Klorin dan Bahan Pelembut. Proses pelunturan atau 'bleach' ini, menghasilkan hasil sampingan atau kita panggil by product yang bernama Dioksin! Ha dramatic sungguh bila cakap Dioksin ni! Ada apa dengan Dioksin ni?



Proses Pemutihan / 'Bleach' untuk bahan mentah yang digunakan untuk membuat tuala wanita

Dari WHO, Dioksin merupakan salah satu bahan yang termasuk dalam kategori "dirty - dozen", iaitu kumpulan yang dikategorikan sebagai POP (Persistent Organic Pollutant). Ha kira dalam bahasa pasar, bahan pencemaran yang boleh membawa kesihatan yang buruk pada diri manusia, jikalau kita sentiasa terdedah dengan bahan tersebut. Bila dioksin ini, in contact dengan skin kita, dan masuk ke dalam badan kita, bahan ini akan diserap ke dalam ke dalam saluran darah kita dan tersimpan di dalam badan kita untuk jangkamasa yang lama. Ha, bahan bahaya macam Dioksin tersimpan lama dalam badan kita, boleh imagine apa long term effect pada kita? 

Cuba bayangkan lagi, kulit pada bahagian Miss V kita ni, nipis dan sensitif. Kita pula, guna sahaja sanitary pad murahan tadi, pada Miss V kita, tak ke senang je Dioksin yang ada pada pad murahan kita tu, masuk ke dalam Miss V kita, dan kemudiannya masuk ke dalam organ dalaman perempuan kita yang dianugerahkan hanya 1 untuk kita? Jadi, tak mustahil pun, zaman sekarang ni, kenapa makin tinggi jumlah wanita yang ada penyakit kanser serviks, fybroid, cyst, kanser ovari dan segala jenis masalah.



Killing me softly???

Atas sebab itu, memang korang semua WAJIB bertukar kepada Bio Seleza Feminine Pad. Saya pun dah bertukar pada Pad Bio Seleza ni. First effect yang saya rasa bila guna Bio Seleza ni, bila period dah tak gatal-gatal pada Miss V dan lagi satu, memang dah tak ada period pain walaupun mild period pain. Yang paling saya teruja nak share adalah period dah tak berbau bila pakai Bio Seleza Pad ni. Ya lah, perempuan sangat malu bila period, disebabkan takut terkeluar bau yang tak menyenangkan tu. Kalau korang guna Bio Seleza ni, tak perlu risau lagi. 

Oh ya, lagi satu, sekarang ni pregnant kan, so memang kadang2 keputihan banyak sangat, tapi, belum tahap berbau. Siap ada masalah kencig bakteria lagi. Kenalah ambil antibiotic kan. Tapi, alhamdulillah, bila pakai Bio Seleza Pad ni, meman segala keputihan tadi tak ada dah. Ramai yang dah improve masalah keputihan diorang dengan Bio Seleza. Kalau korang nak tahu detail lagi pasal Bio Seleza, boleh klik sini ok. 





Hopefully, entry blog kali ini, dap at membuka sedikit minda korang untuk membuat pilihan yang lebih baik untuk kesihatan korang. Life is full with options! Bergantung pada kita untuk memilih mana yang terbaik untuk kita kan. Kadang-kadang kita mungkin terlampau berkira dengan extra seringgit untuk sesuatu barangan, tapi, pernah kita terfikir, kalau kata kita terkena kanser ovari ke, kanser pangkal rahim ke, fibroid and so on, berapa yang kita kena spend untuk merawat sakit tersebut. Heh.. jadi, fikir - fikirkan. =)



-Working At Home Mom-






Berminat untuk buat side income secara online?
Atau berminat menjana pendapatan dari rumah?


Boleh hubungi saya, Nadia, PIN Wellness Consultant.


No comments:

Post a Comment