Tuesday, September 26, 2017

Ikhlas ke?

Dah lama tak ada pillow talk dengan husband. Teringat pula conversation ni sebelum tidur. Hehe... jemputlah baca. Tajuknya... Ikhlas. Cewah! Macam nama lagu pula! Hehe.. Moga bermanfaat! =)

Isteri: awak...bestnya jadi orang kaya yang dermawan. Byk duit byk lah lagi boleh beri pada orang. Byk lah pahala.

 Suami: (sengih) awak...sahabat nabi dulu semua kaya ke? 10 org yang utama masuk syurga semua kaya ke? (Sengih lagi) Betul orang kaya boleh byk beri. Tapi awk kena igt. Allah itu adil. Dah tu orang miskin tak boleh byk pahala? Tu sebab nanti bila kita mati, kita semua reset equal. Apa ukuran Allah dalam memberi? Banyak atau sikit? Atau ikhlas?

 Isteri: ikhlas.

 Suami: betul tu. Ikhlas. Byk ke sikit ke, ganjaran pahala dia adalah bergantung pada ikhlas. Org kaya bg byk, wajib ikhlas. Orang biasa2 bagi jumlah biasa2, ukurannnya pun wajib ikhlas. Yang penting kita dekat sini kena bersyukur dengan apa yang kita ada at this moment. It will make u happier. Apa juga yang kita buat sekarang ni, its just for u to feel contented and appreciate life sementara kita nak pergi ke tempt yang lebih jauh. It is just a push factor bagi kita untuk kerjakan ibadah sementara kita hidup ni. Thats all. Takkan nak mengelepet je sementara nak mati? (Sengih lagi)

 Tu sebab ada orang bekerja, ada orang buat business. Ada orang kaya, ada orang miskin. Itu hukum alam. Just to complete the cycle of live. To make it balance. Apa yang kita patut minta, supaya Allah berikan yang terbaik kepda kita regardless of siapa kita. Sebab sesungguhnya Dia saja yang tahu apa yang terbaik untuk kita. Sebab kita pun minta yang terbaik pada Allah kan?

 Isteri: (termenung seketika...kadang2 suamiku ini nampak buat derk tatau je. Tapi sekali bagi tazkirah...terkesima acik.)

 Ok abah. Thank you for ur view. Appreciate it much! =)






Berminat untuk buat side income secara online?
Atau berminat menjana pendapatan dari rumah?

Boleh hubungi saya, Nadia, PIN Mastermind anda!





No comments:

Post a Comment