Wednesday, September 27, 2017

Kereta vs Rumah! Yang mana?

Assalamualaikum readers...




Between kereta dan rumah... korang suka mana? Kitorang suka dua-dua! Yessss...dua-dua. Kalau pergi dengan husband ke showroom, rasanya kitorang mcm automative engineer. Tanya detail.  Technology apa guna. Berapa fuel consumption per full tank. Kalau electric car, guna motor jenis apa. Macam mana operated & all. Sebabnya, mmg suka appreciate behind the scene punya development & engineering. Then, we will really appreciate the value of the car. 

Sama juga dengan rumah. Sebab tu suka pergi showhouse gallery and tengok mock up unit. Kalau pergi, tanya apa latest design untuk rumah. Latest technology utk construction. Architect dari mana. Ambil concept design macam mana. Material apa guna. Quartz ke marble. Ada water heating system ke. Tengok topography rumah. Gradientnya macam mana. Air takungan hujan macam mana. Hadap matahari pagi or matahari petang. Qiblat hadap mana. Nanti tidur, katil tentang qiblat or hadap qiblat. Berapa jauh jarak antara rumah & etc. 

Heh.. poyo kan dedua ni. Tapi... nak buat mcm mana. U will only value the things u have, if you really know about it. We really appreciate the ideation and how it is realized. Hehe..

Okeh... antara dua ni kan, mana korang akan beli dulu? Ada orang akan suka kereta dan beli kereta dulu. Ada orang suka rumah dan beli rumah dulu. As for our case, how much we love to have our dream cars, house will always be the winner, walaupun rumah lagi mahal dari kereta! 

Nak tahu kenapa? Ini pendapat kami berdua lah. Macam ni, untuk suka pada sesuatu rumah tu, ia akan bergantung pada, layout, plot, location dan semestinya harga! Faktor2 tadi akan menjadikan kita akan ada pilihan yang terhad. Sebabnya, layout, plot & location utk sebuah rumah, adalah berkadar langusng dengan harga! Lebih features yang kita ingini bagi sesebuah rumah, harganya makin lama makin naik over the years. 

Let say, kita suka pada sesebuah rumah tu, layout, plot, location dan harga, kira dah ok sangat dan mmg orang cakap, value buy or worth to buy lah. Tapi, kalau kita tak beli or tak dapat beli, belum tentu lagi next time kita akan dapat rumah yang meet requirement kita next year or even next 2-3 years. Dan even kalau kita beli, lagi few years, harga rumah akan tetap naik.

Ok, beza dengan kereta. Kenapa? Macam ni, untuk kereta, technology automotive akan makin lama makin advance. Sebagai contoh. Ni bg contoh Honda Civic eh. Ok, Honda Civic yang paling HOT, tahun 2006 or 2007. Tak igt exact years. Tapi ni antara kereta yang HOT masa zaman2 acik baru start kerja. Heh...Dengan meter dia yg sangat canggih, dashboard yang dianggap cool pada zaman tu, dan size engine dalam 1.8 or 2.0. Berapa harga kereta tu time tu? If tak silap RM 130k. Tu rasanya price dia. 

Okeh... 2016-2017 eh, after 10 years, bila Honda Civic terbaru keluar, berapa harga dia? Kalau 1.5T with high spec dalam RM 123-125k.  Dengan design yg lebih slick dari Honda US design team, technology lebih advance, feautures yang berlambak, lebih besar & etc, but, harga lebih murah dan value yg kita dapat adalah lebih lagi. 

Yes, we are not talking about the depreciation value of the car, tapi, nak cakap, kalau untuk kereta, dengan amount duit yang lebih kurang sama, u will get better features over the years! Tapi, rumah takkan macam tu! Extra features yg kita nak untuk rumah, harganya akan naik over the years!

Heh..nak cakap, harga kereta tak bergantung pada time base & location wise. Tapi, harga rumah yes! Lagi lambat beli, harga jadi lagi mahal! =)

However, ini pendapat kitorang. Hehe.. Untuk ktorang, kalau beli rumah, kitorang akan defer utk beli kereta. Tapi, delay gratification utk beli kereta ni tak lama pun, hmm let say dalam, 1-2 years je macam tu. Malahan, u will get latest technology n better features as years goes by. Again, this is only our opinion. =)

Nonetheless it is up to u! The power of choosing is in ur hands! Life is all about making choice, right?! =)




Berminat untuk buat side income secara online?
Atau berminat menjana pendapatan dari rumah?

Boleh hubungi saya, Nadia, PIN Mastermind anda!





No comments:

Post a Comment