Wednesday, October 18, 2017

Berapa kali boleh bersalin secara c-sect?

Assalamualaikum readers...



Ok tengah hari ni, Nadia nak share tentang article dari Pa & Ma tentang berapa kali sebenarnya seseorang ibu itu boleh bersalin secara c -sect.

Actually, tak ada kajian yang tepat untuk menyatakan berapa nombor yang selamat. Cuma pernah borak dengan kawan, seorang doktor. Tanya dia, kenapa tak boleh banyak sangat untuk bersalin c - sect.

Salah satu sebabnya, bila kita bersalin c-sect, rahim kita akan dipotong sekali, makanya akan ada parut pada tisu organ dan rahim. So bahagian yang luka pada rahim tadi ambil masa untuk heal. 

Itu sebab juga, kalau anak pertama dah c-sect adalah sebaiknya anak yang kedua kita jarakkan sedikit. Untuk beri lebih waktu pada dinding rahim yang luka tadi untuk sembuh sepenuhnya. 

Di sini lah datangnya peranan bagaimana PB Corset boleh membantu dengan mempercepatkan lagi healing pada parut luka di bahagian dalam dan luar.


PB corset dengan FIR tadi, akan membantu pengaliran darah yang lebih lancar buat si ibu tadi. Bila darah makin lancar keseluruh badan, peratus zat, nutrien, dan askar - askar imunisasi untuk sampai keseluruh badan termasuk rahim tadi lebih tinggi. Lebih banyak zat dan nutrien yang sampai ke bahagian yang luka tadi, lebih cepat lagi tisu dan organ yang luka tadi sembuh.

Oleh itu, jangan takut nak pakai PB Corset bagi ibu yang bersalin secara c-sect. Ada cara untuk pakai. Malah, PB corset akan mudahkan korang untuk lebih cepat bergerak dan kurangkan rasa ngilu akibat dibedah tadi. 

Moga info ini bemanfaat ok! Untuk article penuh dari Pa & Ma boleh klik link di bawah ini.

No comments:

Post a Comment