Monday, October 16, 2017

Kau gemuk sebab tiroid? Biar betul!

Asaalamualaikum readers...

Hari ni nak share post yang berilmiah sikti. In shaa Allah korang akan lebih faham tentang badan korang dan lagi mudah lepas ni nak kurus! Cewah... ok lets read!Hormon tiroid boleh memainkan peranan penting dalam mengekalkan berat badan yang sihat kerana ia membantu untuk mengawal selia metabolisme kita. Perkataan "metabolisme" pada dasarnya menerangkan semua tindak balas kimia yang berlaku di dalam badan kita yang membantu menjaga kita hidup dan berfungsi.

Jika badan kita tidak dapat menghasilkan hormon tiroid yang cukup (dipanggil hipotiroidisme), ia boleh menyebabkan metabolisme kita semakin perlahan, dan seterusnya boleh membawa kepada masalah sukar untuk menurunkan berat badan. Sebaliknya, jika badan kita menghasilkan hormon tiroid terlalu banyak (dipanggil hipertiroidisme), maka ia boleh menjadikan metabolisme kita ke dalam overdrive, yang mana dalam keadaan ini kita amat sukar untuk mendapatkan berat badan.

Tahap yang sihat untuk hormon tiroid (tidak terlalu banyak atau terlalu sedikit) adalah benar-benar penting apabila ia datang untuk mengekalkan berat badan yang sihat. Ingat ini!

Walaupun ketidakstabilan hormon tiroid boleh disebabkan oleh diet pemakanan kita, namun faktor genetik juga menyumbang kepada permasalahan ini. Jika ada antara kita yang mengalami masalah ini, amatlah penting untuk kita mendapatkan nasihat doktor sama ada masalah ini akan menjadi penyumbang utama kepada kita untuk mengurangkan atau menambah berat badan. Rawatan adalah berbeza bagi setiap individu! Sememangnya hormon memainkan peranan yang besar dalam keupayaan badan kita untuk berfungsi setiap hari. Hormon merupakan salah satu faktor untuk berjaya menurunkan berat badan. Namun begitu, adalah sangat penting untuk kita mengetahui faktor-faktor yang boleh memberi kesan kepada penurunan berat badan kita sendiri. Lain orang, lain penyumbangnya kepada masalah berat badan. 

Ramai wanita yang berasa kecewa kerana mereka berjuang untuk melihat hasil berat badan yang diingini walaupun melakukan yang terbaik untuk hidup gaya hidup yang sihat. 

Jadi amatlah penting pada kita yang ingin mencapai berat badan ideal, untuk memberikan tumpuan bagi memperbaiki dan membetulkan keseimbangan hormon dalam badan kita! Itu yang pertama ok! 

Hormon dah stabil, tiada gangguan dari sistem badan, barulah kita ke langkah seterusnya untuk "pasang badan!"

No comments:

Post a Comment