Thursday, November 9, 2017

Korang perlukan ke side income?

Assalamualaikum readers... 

Tiba - tiba nak discuss malam ni. Side income ni perlu ke? Ok jom kita discuss bersama - sama. 


All right, with current economic situation, everyone needs a side income!  One of the reasons is personal safety net. Ha safety net for what? Against unemployment lah. 

Job security memang boleh dikatakan tak ada. Bila-bila je company boleh hantar MSS or VSS kat meja korang. Bila difikirkan horror betul situation ni kan? Huhu...

Walaupun maybe ada yang cakap, dah ada emergency fund in case of anything kan, tapi, ada side income is far better because, emergency fund akan reduce jgk, tapi bila korang ada side income, sekurang-kurangnya, bila tiba2 dah tak bekerja, u guys can develop further the side income tadi plus emergency fund tadi pun boleh kita tambahkan lagi value yang ada dengan side income. 


Ha faham ke? Setinggi mana pun gaji kita, tapi, kena igt, itu hanyalah temporary. At least kita diversify kan source of income kita cepat2 before segala surat sampai dekat meja kita. Ye tak? =)

Ok imagine ya, ini situasi sebenar Nadia. Dulu time kerja, every year, kitorang akan buat projection on duit bonus and increment setiap ranking PPA yang akan kitorang dapat. Tapi, ada satu tahun, sangat mengecewakan, sbb projection was not as expected! Huaaa..

All my plans gone with the wind! We have no control over the performance of the world economics and our employer! Betul tak? Tapi, kita boleh set berapa side income yang kita nak, and work for it. 

So, matlamat kita tetap kita boleh achieve bila kita ada side income yang boleh kita usahakan.


Imagine lagi, kalau kata kita, tak dibuang kerja pun, tapi, company cut our salary? Macam mana dgn our fixed commitment? Will it be sufficient to cover all our required expenses? Heh.. Hmm.. 

Lagi sekali penekanannya di sini adalah, having a side income gives u better control on your finances and helps u against any infavourable possibilities in the future. Ha jom fikir-fikirkan.

Post ni tertulis disebabkan keadaan ekonomi yang makin lama makin tertekan kalau kita hanya makan gaji dan especially, single source of income dalam satu - satu keluarga. 

Hopefully post kali ni mampu membuka minda korang kenapa perlu ada second source if income. Tak kisahlah korang nak buat business sambilan apa pun, tapi, kalau nak cuba-cuba jadi tokey Premium Beautiful pun boleh. Dengan hanya RM 50 sahaja! Ok sangat kan? =)

Tepuk dada tanya fikiran, aku perlu ke side income? =)




No comments:

Post a Comment