Monday, November 6, 2017

Senang ke nak buat produk sendiri?

Assalamualaikum readers...

Maaf lama tak menulis. Cewah.. macam peminat beribu kan. Tapi, in shaa Allah ada puluh ribu! Hehe... orait, back to our topic above.


Yes... I never against those who come out with their own product! For me, that is wonderful! You have innovated something that can solve a group of people's problem and needs! 

Dan Nadia appreciate those beautiful minds that full with ideas & thoughts on how to realize it! 😊

Tak mudah. Ibarat buat final year project gitu. Tapi, jom kita buatreality check sikit, boleh?

Siapa yg betul2 faham tentang R&D? Researh & Development? And yeah that is what we are lacking of. The experts! 

Biarlah nak buat product hatta makanan akan ada resipi yang jadi & tak jadi. Akan ada testing sebagainya. 

Kenapa perlu ada proper R&D tadi? 

Semestinya untuk SAFETY! Safety siapa? User lah!

Kita lah user tu. Bukan orang lain! Ingat, KITA!

Dulu, Nadia kerja under technology development. Nak keluarkan satu product yang selamat is not easy. Dari ideation sehingga ke pilot testing, dan deployment at site, sangat stringent. Sebab kita nak product yang berkualiti dan selamat!

Kitorang panggil Technology Readiness Level (standard dari NASA). Ada prototype testing, ada mock-up unit, ada pilot testing & etc. Kitorang pun beli juga patent & the recipe. Tapi before keluarkan, kitorang still akan check idea tu viable ke tak. Testing semua kena buat. Meet tak dengan the standards and all. 



Tak senang sebenarnya nak keluarkan product sendiri, tapi, tak mustahil pun! Sebab dari idealah tercetusnya ciptaan2 hebat!

Nadia sangat appreciate orang yg invent product baru, method baru dan sebagainya. Sebab itu innovation. Benda ni penting untuk masa depan anak-anak kita. Sebab kita nak mereka hebat berfikir dan innovation adalah suatu yg terhasil dari pemikiran kreatif & kritis.

Cuma sekarang, kita perlu elevate higher dari segi quality dan standards! Berapa banyak product yang tak ada safety features dari segi lab testing, clinical testing dan sebagainya? 

Jawapannya SANGAT BANYAK! 

Macam mana nak improve? 

Pergi lah kepada mereka yang expert! Engineers, scientist and etc. Entrepreneur tak boleh buat semua dan pakai ikut dan aje. Kalau betul you nak keluarkan product sendiri, innovate something yang useful dan semestinya perlu lalui testing2 tadi. 

Sayang sangat PB ni, nak bawa balik lari! Heh...

Sebab tu, macam Nadia sendiri, suka jual product SHOM. Biarlah orang kata bogus ke apa ke, kita faham apa kita jual. 

Ada research paper, ada test result and all. Memang bukan ideation dari diri sendiri. Tapi, Nadia appreciate product yang bagus dan tested! Sebab semua tu TAK SENANG! 

Mau pecah kepala, tidur dekat office atau lab, hanya semata untuk keluarkan produk yang berkualiti!

So, korang yang menjual pun, wajib tau lah apa ingredient yang digunakan dalam product. Selamat ke tak and all. FAHAMI PRODUK JUALAN ANDA!

Ha... dan yang untuk nak buat product sendiri especially yang involve dengan health & beauty, engineering ke, and etc, buat lah proper. Buat testing semua. Baru lah ummphhh product2 korang tu! Customer pun yakin tanpa was - was!

Barulah POWER orang cakap! 

Moga sharing ini bermanfaat untuk semua. =)

No comments:

Post a Comment